портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як отримати житлову субсидію в опалювальному сезоні 2021/22

Опубліковано 04 жовтня 2021 року, 14:30 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону та розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний сезон.

Для призначення житлової субсидії на опалювальний сезон 2021-2022 років, тим громадянам, які отримували її у неопалювальному сезоні 2021 року, повторно звертатися у жовтні 2021 року НЕ ПОТРІБНО. Її розрахунок буде проведено органами соціального захисту населення самостійно, без звернення громадян.

Ті громадяни, які ще не зверталися за такою державною допомогою, але потребують її, можуть звернутися за призначенням житлової субсидії у будь-який час. 

Куди звертатись для призначення субсидії 

Заява та необхідні документи подаються особою суб’єкту надання адміністративної послуги:

  • структурним підрозділам з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських рад міст обласного значення;
  • структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій лише у разі надіслання їх на папері поштою або в електронній формі;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади; посадових осіб центру надання адміністративних послуг;
  • поштою або в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг ,,Портал Дія”, офіційний вебсайт Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також інформаційні системи Мінсоцполітики (з накладенням кваліфікованого електронного підпису) (у разі технічної можливості).

Для оформлення субсидії онлайн треба перейти за посиланням ,,Оформлення субсидії онлайн” на сторінці https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html.

Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб. При цьому під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

У разі коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника).

За рішенням органів соціального захисту населення субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

Житлова субсидія також може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

У випадках призначення житлової субсидії орендарям та внутрішньо переміщеним особам склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії з додаванням до заяви відповідних документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Які документи надаються для призначення житлової субсидії

Громадянин надає:

заяву про призначення та надання житлової субсидії,

декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

У разі потреби можуть бути також додані:

– договір найму (оренди) житла (за наявності),

– довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ);

- інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації. Такими документами можуть бути:

довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;

довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;

договори оренди житла в іншому місці тощо.

Зразок заповнення заяви про призначення та надання житлової субсидії

Зразок заповнення декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії 

Як розраховується розмір житлової субсидії

Розмір житлові субсидії розраховується як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних нормативів споживання і розміром обов’язкового відсотка платежу, який визначається у встановленому законодавством порядку.

Знаючи дохід сім’ї, а також членів сім’ї і осіб зі складу домогосподарства, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу і орієнтовний розмір субсидії. Постановою КМУ від 06 серпня 2014 року № 409 установлені соціальні норми житла та соціальні нормативи, у межах яких держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Згідно з постановою КМУ від 27 липня 1998 року № 1156, розмір обов’язкового відсотка платежу за житлово-комунальні послуги визначається для кожного домогосподарства індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу:

обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

середньомісячний дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (на 01.01.2021 такий показник становить 2189 грн);

отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних нормативів споживання і розміром обов’язкового відсотка платежу і є розміром призначеної житлової субсидії.

Громадяни, яким надається житлова субсидія, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитих житлово-комунальних послуг, в незалежності від розміру нарахованої йому субсидії. Інформацію щодо призначення субсидій можна дізнатися в Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій, який знаходиться у відкритому доступі на сайті https://subsidii.ioc.gov.ua.

За який період враховуються доходи при розрахунку розміру житлової субсидії

Доходи враховуються:

за III-IV квартали попереднього календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

за I-II квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, - у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року, а в разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року. У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.

 На які послуги надається житлова субсидія

Наразі у вигляді житлових субсидій держава відшкодовує витрати на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, а саме:

1) внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, а також наступних житлово-комунальних послуг:

- житлової послуги - послуги з управління багатоквартирним будинком;

- комунальних послуг - послуг з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;

2) внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний (житловий) кооператив, та витрат на комунальні послуги в такому будинку;

3) на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Житлові субсидії на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива надаються один раз на рік і призначаються, якщо домогосподарство не отримує комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) та не використовує природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення.