портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як школярі Донеччини крокували «Екологічними стежками рідної України» у 2024 році

Опубліковано 02 жовтня 2024 року, 18:46 , Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації

У 2024 році на виконання міжвідомчої регіональної програми «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки», в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Донецька облдержадміністрація реалізувала захід щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища на тему «Екологічними стежками рідної України».

Його мета - психологічна підтримка у природі та покращення ментального здоров’я дітей, що перебувають/перебували на територіях Донецької області, на яких ведуться чи велися бойові дії.

Цей захід проводиться у Донецькій області вже восьмій рік, до участі у ньому за цей час залучено більше 9500 учасників.

Цьогорічна мета заходу: ознайомлення дітей та молоді Донеччини з природною, культурною та історичною спадщиною України; надання психологічної підтримки дітям, що перебувають/перебували на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, через використання потенціалу природних екосистем та рекреаційних можливостей природно-заповідних територій; формування у дітей звички піклуватися про своє ментальне здоров`я; впровадження навичок психологічної стійкості.

У 2024 році юні донеччани мандрували такими тематичними маршрутами:

Подорож «Краєвиди Подільських Товтр»;

Подорож «Природний та етнографічний колорит Українських Карпат»;

Подорож «Шляхами Тараса Шевченка»;

Подорож «Житомирське Полісся: в гості до оселі Миклухо-Маклая»;

Подорож «Таємниці Холодного Яру»;

Подорож «Київ – моя столиця»;

Подорож «Природна та культурна спадщина Черкащини».

Всього у 2024 році відбулось 11 еколого-освітніх подорожей, до участі в яких було залучено 700 людей: 630 школярів (у тому числі, 202 дитини з пільгових категорій), 70 супроводжуючих.

Під час подорожей діти знайомляться з природними заповідними об’єктами, історико-культурними пам’ятками різних регіонів України. Також передбачена виховна програма та просвітницькі заходи, зокрема: інтерактивні семінари, тренінги з формування активної патріотичної позиції у захисті довкілля, дослідницькі екологічні проєкти, пізнавальні квести, спеціалізовані тренінги для педагогів з питань організації природоохоронної роботи з дітьми під час навчального року.

Особлива увага приділялась формуванню у учасників заходів національних цінностей, поваги до історії України, вшанування її героїв.

У рамках заходу з дітьми працюють кваліфіковані психологи, які застосовують сучасні методи психологічної підтримки, адаптовані до вікових категорій дітей:

психологічні тренінги: «Життя без страху», «Світ моїх емоцій», «Етика взаємодії у період стресу», «Як вижити під час надзвичайної ситуації та в умовах війни» та інші;

казкотерапія (використання казок та оповідок для розвитку уяви, розширення свідомості та вдосконалення взаємодії із зовнішнім світом);

арттерапія (широкий спектр практик на перетині психології та мистецтва, творчості; малювання, використання мистецьких технік українського народного ужиткового мистецтва);

довкіллєві практики: дослідницькі екологічні проєкти, екскурсії у природу, тренінги з формування активної патріотичної позиції у захисті рідного краю, практичні заняття з виховання лідерських якостей, засвоєння екологічно дружніх навичок життя у природі;

оздоровчі фізичні вправи (використання руху і танцю для подальшої емоційної, фізичної та соціальної реабілітації особистості);

розважально-виховні заходи тощо.

Також проводяться тренінги для педагогів, які працюють з дітьми, що перебувають/перебували на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, щодо формування у дітей звички піклуватися про своє ментальне здоров`я та впровадження навичок психологічної стійкості.

Заходи проводяться з дотриманням вимог чинних нормативних документів щодо створення безпечного середовища в умовах військових дій. Забезпечуються належні умови з безпеки життєдіяльності учасників, зокрема, під час повітряної тривоги (наявність бомбосховищ, обладнаних під укриття підвалів, евакуаційного транспорту тощо).

Перед початком проведення заходів проводиться інструктаж для організаторів та учасників щодо реагування на небезпечні ситуації, загрози, дій в екстремальних ситуаціях, правил поведінки і техніки безпеки під час поїздок.

Для надання невідкладної медичної допомоги під час проведення заходів, учасників супроводжують медичні працівники.

Під час реалізації заходу виконуються важливі для сьогодення завдання:

надання дієвої психологічної підтримки та реабілітації дітям, які постраждали від російської збройної агресії через використання потенціалу природних екосистем та рекреаційних можливостей природно-заповідних територій;

створення можливостей для дітей з вивчення та дослідження природної, історичної та культурної спадщини України;

формування української національної самосвідомості, патріотизму, любові до рідного краю;

підвищення мобільності, соціальної і культурної інтеграції дітей та молоді у суспільне життя України.