портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як формують перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії - подробиці брифінга

Опубліковано 14 серпня 2023 року, 16:55

Віднесення територій громад до певної категорії (активних бойових дій, можливих бойових дій). Саме такою була головна тема сьогоднішнього брифінгу начальника управління із забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування облдержадміністрації Наталії Чукової. Вона детально виклала історію цього питання.

Нагадаємо, в грудні минулого року було прийнято постанову Кабінету міністрів України "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією". Відповідно до цієї постанови вводилися такі поняття, як території. які окуповані російською федерацією, і території, на яких ведуться активні бойові дії або території віднесені до потенційних, можливих бойових дій.

Як практично діє механізм реалізації цієї постанови?  Двічі на місяць облдержадміністрація подає свої пропозиції відносно того, які території мають відноситись до категорії територій можливих бойових дій і територій активних бойових дій. Ці пропозиції спрямовуються Міністерством реінтеграції на розгляд до Міністерства оборони і Генерального штабу, які й мають вирішальний голос у питанні віднесення тих чи інших територій до тієї чи іншої категорії. У підсумку Міністерство реінтеграції видає наказ, відповідно до якого і визначається перелік території. Перелік регулярно оновлюється, він є у відкритому доступі і потрібен також, щоб визнавати повноваження певних категорій. Також після опрацювання цієї постанови і напрацювання досвіду її використання було прийнято рішення, що потрібно додати ще одну категорію - це території активних бойових дій, де можуть функціонувати державні електронні інформаційні ресурси. Як приклад у нашій області наведена Костянтинівська міська територіальна громада.

Докладніше про питання висвітлені під час брифінгу  ви можете дізнатися з цього відео: