портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Світлана Фоменко (номінація «Культурне досягнення року»)

Опубліковано 14 серпня 2023 року, 17:17 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Світлана Фоменко (номінація «Культурне досягнення року»).

Світлана Фоменко народилася 7 листопада 1990 року у селі Вільному Волноваського району Донецької області. Після закінчення 9 класів Вільненської ЗОШ І-III ступенів навчалася у Донецькому педагогічному коледжі, де здобула кваліфікацію вчителя початкових класів та англійської мови.

З 2011 року по теперішній час працює у Вільненському сільському будинку культури Хлібодарівської ТГ Волноваського району Донецької області, з 2021 року – на посаді директорки. 

Вже більш як 10 років Світлана здійснює свою діяльність у сфері культури, займається популяризацією української мови та культури серед підростаючого покоління. Вихованці Світлани, як і вона сама, є переможцями міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів з декламації та вокалу.

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України Світлана разом зі своєю родиною та артистами стала на варті культурного фронту. Вона знімає відеоролики пісень та своїх авторських віршів патріотичного змісту, соціальні відео задля підтримки захисників та захисниць України. Проводить прямі етери у Фейсбук та Інстаграм, де читає свої поезії для усіх присутніх. Творчі відео та записи з виступами Світлани набирають у соціальних мережах сотні, а подекуди тисячі переглядів та десятки схвальних коментарів. 

З підліткового віку Світлана пише вірші. Нині зі своїми авторськими поезіями вона також виступає в закладах Полтавщини, де тимчасово проживає, тим самим розвінчує міфи щодо того, що усі люди Донеччини чекали на «руський мір». 

Восени 2022 року видала першу збірку поезій «Час вільних», яка охопила майже 150 поезій різної тематики. Наразі до випуску готується її нова книжка, яку з нетерпінням очікують прихильники таланту Світлани.

Також восени минулого року було створено телеграм-канал «Поезії Світлани Фоменко», який налічує понад 80 учасників, де публікуються нові поезії авторки (https://t.me/svitlana_fomenko7). 

У 2021-2022 роках була співавторкою та активною учасницею проєкту «Створення історичного клубу «Шляхами вільних» у селі Вільному Волноваського району Донецької області». В рамках проєкту разом з командою опрацювала неймовірну кількість архівних матеріалів щодо історії заснування та розвитку села, брала інтерв’ю в його старожилів та мешканців, працювали над оформленням нових стендів в музейну кімнату. Одним із результатів проєкту став фільм про Вільне «Шляхами вільних», у якому Світлана виступила як сценаристка та ведуча.

Світлана бере активну участь в розвитку молодіжної політики Хлібодарівської сільської ТГ. Є заступницею голови молодіжної ради Хлібодарівської сільської ТГ. Активно долучається до обласних молодіжних та культурних заходів.

З 2020 року Світлана є головою громадської організації «Сила в волі», співзасновницею громадської організації «Час вільних». До 24.02.2022 року її молодіжна команда займалася розвитком Хлібодарівської сільської ТГ. Після повномасштабного вторгнення рф Світлана з командою реалізовує проєкти задля підтримки внутрішньо переміщених осіб Волноваського району, у томі числі молоді та дітей. Разом з командою у 2022 році реалізувала проєкти:

⦁ «Громада-онлайн – фінансова та психологічна підтримка ВПО»;

⦁ «English for the future» (проведення безкоштовних занять з англійської мови для дітей та дорослих ВПО». 

Станом на теперішній час є керівником проєкту «Проведення творчо-психологічних зустрічей для підтримки внутрішньо переміщених осіб «Ціль – жити», що фінансується в межах програми мінігрантів від ГО «КримСОС». А ще разом з молодіжною командою громади бере участь у проєкті "Організаційний розвиток громадських організацій в умовах воєнного стану”, який реалізує спілка Громадські Ініціативи України.

У січні 2023 року в активній співпраці з молоддю Хлібодарівської ТГ брала участь у розробці Стратегії розвитку молодіжної політики Хлібодарівської сільської ТГ, яка буде доопрацьована та винесена до затвердження після деокупації громади.

Постійно займається самоосвітою та підвищенням кваліфікації. Має сертифікати про проходження тренінгів та курсів щодо роботи з молоддю та дітьми у культурній сфері, протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству, написання грантових заявок та купу подяк і грамот за її особисту участь, особисті перемоги та підготовку переможців регіональних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів.

Про таланти та активну громадську і культурну позицію Світлани неодноразово писали різноманітні інтернет-видання та ЗМІ, а саме «Волноваха-Сіті», англомовне видання «Євромайдан-Пресс», Машівська районна газета «Промінь» (Полтавська область) та інші.

Світлана продовжує міцно тримати культурний фронт Хлібодарівської сільської територіальної громади і робити свій вагомий внесок у розвиток української культури у воєнний час.

Публікація підготовлена управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Інші новини за темою