портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як зберегти самостійні ліси на Донеччині

Опубліковано 15 жовтня 2024 року, 15:40

Джерело: Всеукраїнська екологічна ліга

Про збереження самосійних лісів на Донеччині говорили під час робочої наради під головуванням першого заступника голови ОВА Юрія Винокурова.

У нараді взяли участь Володимир Селюк, начальник Південно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, представники департаментів ОВА, керівники територіальних громад та лісівники Словʼянського лісгоспу.

Обговорили ситуацію з лісами в зоні військових дій та наслідки масштабних пожеж у Донецькій області.

Лісівники представили пропозиції щодо необхідності передачі самосійних лісів до державного лісового фонду. Саме зараз важливим є передача самосійних лісів до відповідального лісокористувача - ДП «Ліси України», який має технічні та фінансові ресурси для організації ведення лісового господарства, створення нових робочих місць, збільшення надходжень до місцевих бюджетів у вигляді податків та обов’язкових платежів, захисту лісів від пожеж.

Самосійні ліси мають природне походження, але є проблема – самосійні ліси переважно виросли на закинутих або виснажених землях сільськогосподарського призначення і належать до комунальної власності громад.

Активісти-екологи фіксують в усіх регіонах нашої країни факти вирубування самосійних лісів, перетворення їх на оранку або передачу під забудову. Внаслідок російської збройної агресії Україна втрачає лісові масиви та інші цінні території через військові дії та окупацію.

Олена Нікітіна, голова Андріївської громади, поділилась досвідом передачі самосійних лісів та привернула увагу колег на існуючі ризики.

Тема викликала активну дискусію, у голів громад є багато питань щодо інвентаризації лісів, процедури підготовки земельної документації, майнових неузгодженостей повноважень органів місцевого самоврядування щодо ухвалення рішень по передачі самосійних лісів.