портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З 01 вересня 2023 року між Україною та ЄС розпочинається взаємне визнання судових рішень відповідно до Гаазької конвенції

Опубліковано 02 вересня 2023 року, 11:07

01 вересня 2023 року набуває чинності Гаазька конвенція про судові рішення, яка забезпечує міжнародне визнання та виконання судових рішень інших країн у цивільних та комерційних справах. ЄС та Україна приєдналися до цієї Конвенції. Це означає, що держави-члени ЄС визнаватимуть рішення судів України, а Україна визнаватиме рішення судів держав-членів ЄС. Очікується, що в майбутньому до Конвенції приєднаються й інші країни.

За словами Єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса – настав час для більшої міжнародної єдності та співпраці у сфері цивільного та комерційного права. Він висловив сподівання, що набуття Гаазькою конвенцією про виконання судових рішень чинності та її застосування в ЄС та Україні заохочуватиме інші країни приєднатися до неї. Пан Рейндерс зазначив, що у світі, що стає дедалі більш глобалізованим, застосування права не може обмежуватися кордонами – чим більше країн приєднається до цієї Конвенції, тим ефективнішими стануть наші судові рішення. А також висловив переконання, що громадяни та підприємства виграють від договору, і він сприятиме подальшому розвитку торгівлі та інвестицій між ЄС та Україною.

На сьогоднішній день різне законодавство та практика різних країн світу часто ускладнюють громадянам і підприємствам ЄС процес отримання визнання та виконання судових рішень в інших країнах. Ця правова невизначеність, а також пов'язані з нею витрати можуть змусити багатьох відмовитися від подачі позовів або взагалі від участі в міжнародних справах.

Перейшовши за посиланням, можна дізнатися більше про міжнародне співробітництво у сфері цивільного правосуддя.

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою