портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З січня почав діяти новий порядок нарахування плати за розподіл газу: що варто знати

Опубліковано 03 лютого 2021 року, 19:07

Новий порядок нарахування плати за розподіл газу працює з січня 2021 року. Детально про нього розповіла на брифінгу у Краматорську  заступник директора департаменту розвитку базових галузей промисловості – начальник управління вугільної промисловості та енергетики ОДА Тетяна Тараненко.

Згідно постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), починаючи з січня 2021 року замовлена потужність об’єкту споживання розраховується, виходячи з фактичного обсягу споживання газу за розрахунковий період, тобто згідно з показниками лічильника газу з 1 жовтня по 30 вересня 2020 року. 

Але цей показник не може бути меншим за: 

  • 39 куб. м для домогосподарств з газовою плитою
  • 126 куб.м для домогосподарств з плитою та газовою колонкою
  • 314 куб. м для домогосподарств з автономним опаленням.

“Найчастіше виникає питання у споживачів газу, коли й кому надавати показники лічильника. Побутовий споживач зобов'язаний щомісячно станом на перше число знімати фактичні показники лічильника газу та протягом 5 діб надавати їх оператору ГРМ - у нашій області це підприємства облгазу, які є у кожному місті”, - сказала Тетяна Тараненко.

Вона також зазначила, що постачальник газу надсилає паперові рахунки лише тим клієнтам, які обрали отримання платіжки у паперовому вигляді при укладенні договору на постачання газу. Це можна зробити і зараз в налаштуваннях в особистому кабінеті на сайті конкретного постачальника. 

Нагадаємо, що ринок газу запрацював в Україні від серпня 2020 року.  На ньому діють десятки постачальників, кожен з яких пропонує споживачам свою ціну та свої тарифні пропозиції.  У кожного споживача є реальна можливість через зміну постачальника отримати меншу ціну газу.

Покрокова інструкція, як споживачу природного газу змінити постачальника,  - за посиланням.

Фото: "ГазПравда"

Інші новини за темою