портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

За підтримки ЄС Україна вдосконалює законодавство щодо якості повітря та управління відходами

Опубліковано 21 червня 2024 року, 14:47

Проєкт APENA 2, який фінансується ЄС «Підтримка України в наближенні законодавства ЄС щодо навколишнього середовища (якість повітря, управління відходами)», і який, починаючи з серпня 2020 року, допомагає Уряду України привести українське законодавство у відповідність до європейського законодавства у сфері якості повітря та управління відходами, оголосив про закриття на останньому засіданні Керівного комітету.

Цей проєкт технічної допомоги, який офіційно завершить свою діяльність 27 серпня 2024 року, мав на меті допомогти Україні підготуватися до імплементації екологічних вимог ЄС щодо якості повітря та управління відходами шляхом посилення правової та інституційної систем. Протягом майже чотирьох років реалізації проєкт надав суттєву підтримку в процесі адаптації до положень acquis ЄС різним партнерам в Україні, зокрема Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури, Кабінету Міністрів та Парламенту. Апена 2 допомогла у розробці 70 нормативно-правових актів, сприяла роботі органів державного управління України через створення аналітичних матеріалів та допомогла організувати консультації щодо законопроєктів із різними зацікавленими сторонами в Україні. Після початку російської повномасштабної військової агресії проєкт також надав підтримку у формуванні підходу до управління відходами в надзвичайних ситуаціях. Крім того, проєкт підтримав подальші зусилля з цифровізації Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, допоміг розвинути ІТ-екосистему Міністерства, доповнивши її модулями щодо якості повітря, управління відходами та моніторингу шкоди довкіллю.

«Дякую APENA 2 за спільну роботу над наближенням українського екологічного законодавства до вимог ЄС, особливо в сфері управління відходами. Ми також вдячні за надану комунікаційну підтримку. Адже для успішної реалізації будь-якої реформи важливо не лише впроваджувати нові правила та закони, але і доносити їх суть суспільству. Окрема подяка Представництву ЄС в Україні за гнучкість в підтримці проєкту в умовах війни. Всі ці роки ми працювали як одна команда. Сподіваємось, що в подальшому матимемо можливість залучити експертів такого рівня до співпраці», – сказав Євгеній Федоренко, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції.

«Ми вдячні Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, бенефіціару, за постійну відданість цьому проєкту та за інтеграцію роботи Апени 2 в урядову програму реформ. Цей проєкт значно допоміг у підготовці країни до ключових реформ на шляху України до членства у ЄС. Відбудову України має бути тісно пов’язано з процесом приєднання до ЄС, що підтверджує необхідність прискорення реформ у сфері захисту довкілля з тим, щоб уможливити принцип «відбудувати краще, ніж було» в Україні. ЄС продовжуватиме підтримку України на цьому шляху, – зазначив Жослен Корне, керівник відділу з питань відбудови, енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні.

Про проєкт:

Фінансований ЄС проєкт APENA 2 «Підтримка України в наближенні екологічного законодавства ЄС (якість повітря, управління відходами)» реалізовувався з 28 серпня 2020 року до 27 червня 2024 року із загальним бюджетом 2,8 млн євро. Загальною метою проєкту було ефективне підвищення спроможності органів державної влади України у розробці та впровадженні ключових реформ, що випливають з Угоди про асоціацію і поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, включно зі спроможністю здійснювати процес адаптації законодавства до ЄС та з урахуванням нагальних потреб, спричинених повномасштабним російським вторгненням. Консорціум із впровадження очолює DAI Global Austria GmbH & Co KG у партнерстві з KPMG Україна, APVA Литва та Expertise Advisors, Франція.

Контакт для ЗМІ:

Івеліна Дівольска, Директор проєкту

e-mail: [email protected]

Профіль APENA2 у Facebook

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою