портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

За підтримки ЄС відбулася річна Конференція НКЕК: Україна на зв’язку’24

Опубліковано 12 квітня 2024 року, 18:12

Виклики галузі зв’язку в 2023, перспективи 2024: ключові представники ринку обговорили стан індустрії та питання регулювання в рамках річної конференції НКЕК

12 квітня 2024 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), провела річну конференцію «НКЕК: Україна на зв’язку’24». Подія відбулася в межах проєкту «Підтримка цифрової політики України», що фінансується Європейським Союзом.

Відкриваючи Конференцію Олександр Животовський, Голова НКЕК, зазначив: «Випробування другого року повномасштабної війни росії проти України зробили нас стійкішими. Ми адаптувалися до щоденних викликів - громадяни, бізнес та держава. Сфера електронних комунікацій також проходить свою трансформацію та адаптацію, і демонструє достойні результати. У 2023 році ми мали свої перемоги, та, на жаль, втрати – інфраструктурні та найболючіше – людські. Проте галузь розвивається та зростає. Мобільні оператори продовжують розвивати мережі та збільшувати капітальні інвестиції. Ми також досягли значного прогресу на шляху інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС, зокрема, щодо приєднання України до роумінгової зони ЄС. Усі досягнення – це спільний здобуток галузі. Ми вдячні всім учасникам ринку та партнерам за підтримку та напружену роботу, за ваш вклад в розвиток сфери електронних комунікацій та поштового зв’язку, в перемогу та благополуччя України».

Олександр Животовський представив огляд ключових тенденції та досягнень сфери електронних комунікацій та надання послуг поштового зв’язку у 2023 році:

Загальні доходи від надання послуг зв’язку у 2023 році склали 130,5 млрд грн, з них доходи від надання електронних комунікаційних послуг склали 97,3 млрд грн, що майже на 17% більше у порівнянні із 2022 роком; доходи від надання поштових та кур’єрських послуг – 33,2 млрд грн;

Кількість активних ідентифікаційних карток мережі мобільного зв’язку станом на 31 грудня 2023 склала 50,3 млн од., що на 1 млн од. більше, ніж станом на кінець 2022 року, але на 5,6 млн од. менше ніж станом на кінець 2021 року;

Загальна кількість активних ідентифікаційних карток мережі мобільного зв’язку, з яких було здійснено доступ до мережі Інтернет, станом на 31 грудня 2023 року досягла 36,9 млн од., що на 4,2% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року;

Капітальні інвестиції у сферу електронних комунікацій у 2023 році склали 19 млрд грн, або на 50% більше у порівнянні із 2022 роком;

Обсяг доходів від надання послуг доступу до фіксованої мережі Інтернет у 2023 році склав 21 млрд грн, що на 33% більше ніж у 2022 році.

Повний Звіт про діяльність НКЕК у 2023 році доступний за посиланням.

Інтеграція України до Єдиного цифрового ринку ЄС, ключові пріоритети, потреби та потенційні ризики телекому у 2024 році, а також розвиток регуляторного середовища на 2024-2026 були в фокусі обговорення національних та міжнародних експертів Конференції.

Штефан Шльойнінг, керівник відділу співробітництва Представництва ЄС в Україні, відзначив важливість Регулятора для функціонування телекомунікаційного та цифрового ринків в Україні, а також для подальшої інтеграції України у цих важливих сферах з ЄС. «Триває обговорення подальшої співпраці між ЄС та Україною й передбачаються додаткові кроки для майбутньої інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС. ЄС продовжуватиме надавати підтримку для посилення спроможності та подальшого розвитку компетенцій Регулятора у таких ключових сферах, як регулювання ринку, моніторинг якості послуг, роумінг та загальне цифрове регулювання», - додав пан Шльойнінг.

Лілія Мальон, членкиня НКЕК та представники міжнародних регуляторних органів та партнерів Каміла Клок, директорка напрямку “Цифрове десятиліття та підключення” DG Connect, Європейська комісія, Тонко Обулєн, Голова Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC), обговорили прогрес інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС та членство в BEREC. В контексті обговорення двостороннього співробітництва НКЕК з партнерами та унікального досвіду, який здобуває Україна забезпечуючи зв’язок для громадян в умовах повномасштабного вторгнення росії на території України, виступили також Джессіка Розенворсель, голова Федеральної комісії зв’язку США (FCC) та Ліндсі Фасселл, директорка групи з мереж і комунікацій, Офіс комунікацій Великобританії (Ofcom).

Ключовою сесією Конференції була панельна дискусія за участі СЕО найбільших операторів мобільного та фіксованого зв’язку: Ольги Устинової, генеральної директорки Vodafone Україна, Олександра Комарова, президента Київстар, Ісмета Язиджи, головного виконавчого директора lifecell, Михайла Шелемби, генерального директора компаній Датагруп і Volia та Юрія Курмаза, генерального директора Укртелеком, та Вікторії Трощенко, членкині НКЕК. Разом з головою НКЕК Олександром Животовським вони обговорили ключові пріоритети, потреби та потенційні виклики у поточному 2024 році, а також ключові висновки та досягнення за минулий 2023 рік. Подискутували про оптимальні рішення для сталості зв’язку в умовах війни, виклики галузі та поділилися планами інвестицій та розвитку в найближчому майбутньому. Серед пріоритетних задач, учасники панелі назвали:

Відновлення інфраструктури, забезпечення енергостійкості та енергонезалежності мереж за рахунок встановлення батарей та генераторів для забезпечення зв’язку в умовах блекаутів;

Забезпечення зв’язком транспортних мереж та розбудова мереж, особливо в сільській місцевості;

Модернізація мереж, в тому числі розвиток технології GPON;

Інвестиції в технологію 4G та розвиток нових сервісів для споживачів;

Протидія кібератакам на галузь зв’язку;

Гуманітарна підтримка та допомога: безкоштовні послуги для споживачів, особливо на прифронтових територіях, благодійні програми.

Обговоренню питань ефективного регулювання для інтеграції в Єдиний цифровий ринок, захисту інтересів споживачів щодо якості послуг, розгортання «Гігабітної інфрастурктури», розвитку регуляторного середовища, відновленню інфраструктури, пошкодженої внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України, забезпечення високої конкуренції, була присвячена заключна сесія Конференції за участі Лілії Мальон, членкині НКЕК, Вероніки Бачарової (Veronica Bacarova), експертки Cullen International та Інги Поповічі (Inga Popovici), ключової експертки проєкту «Digital Policy Support to Ukraine».

Лілія Мальон представила бачення розвитку регуляторного середовища та стратегічні пріоритети НКЕК на 2024-2026, серед яких:

Адаптація (гармонізація) секторального законодавства із законодавством ЄС для інтеграції в Єдиний цифровий ринок ЄС;

Відновлення інфраструктури електронних комунікаційних мереж та розгортання стійкого «Гігабітного» зв’язку»;

Позиціонування та просування України як рольової моделі для забезпечення сталості електронних комунікацій за найнесприятливіших обставин в умовах війни.

«НКЕК: Україна на зв’язку’24» — це майданчик для обговорення найважливіших питань розвитку електронних комунікацій та поштового зв’язку. Конференція була традиційно присвячена презентації роботи галузі та регулятора НКЕК у 2023 році, а також обговоренню питань функціонування сфер електронних комунікацій та поштового зв’язку в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну, прогресу та подальших завдань на шляху інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС, а також питанням розвитку регуляторного середовища, сприятливого для відкритої та прозорої конкуренції в інтересах споживачів, бізнесу та держави. Подія зібрала 18 спікерів та понад 200 учасників індустрії, представників державних органів, іноземних партнерів, гостей та медіа.

Докладний Звіт про діяльність НКЕК та стан індустрії електронних комунікацій за 2023 рік доступний за посиланнями пресреліз та Річний Звіт НКЕК 2023.

Подія відбувається за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є виключною відповідальністю НКЕК і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Про НКЕК

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, який утворюється Кабінетом Міністрів України. Докладна інформація про регламент, завдання, функції, повноваження та порядок їх здійснення НКЕК доступна на https://nkrzi.gov.ua. НКЕК FB, YouTube.

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою