портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб: як вирішується проблема у Донецькій області

Опубліковано 24 листопада 2020 року, 13:30

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко взяв участь у міжнародній конференції щодо проблем, пов’язаних з інтеграцією внутрішньо переміщених осіб та забезпечення їх житлом, медичними, освітніми і соціальними послугами.

Захід пройшов за участі Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, представників українського уряду, а також експертів з країн, які пережили локальні конфлікти наприкінці 20-го сторіччя.

На початку свого виступу очільник області підкреслив особливу важливість забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.   

«Важливо зазначити, що на території Донецької області, підконтрольній українській владі, кількість ВПО складає майже 512 тисяч осіб, з яких 62 тисячі – діти, 18 тисяч – особи з інвалідністю, понад 300 тисяч – пенсіонери. Найбільша кількість зареєстрована в містах  Маріуполь, Краматорськ, Слов’янськ, Костянтинівка, Лиман, у Волноваському та Мар’їнському районах. Всі вони громадяни нашої країни, які отримують пенсію або працюють та сплачують податки, виховують своїх дітей. Слід відмітити, що більшість з них мають на меті стати повноцінними мешканцями обраної громади та забути про статус ВПО», - наголосив Павло Кириленко.

Очільник області зазначив, що з початком вимушеного переміщення громадян інфраструктура приймаючих громад виявилась не готовою до різкого збільшення мешканців. Більшість громад забезпечили розміщення ВПО, використовуючи для цього всі наявні на той час приміщення. Місцями компактного проживання ВПО є гуртожитки комунальної власності, та санаторії, пансіонати, бази відпочинку приватної власності. В області 42 місця компактного проживання, де на сьогодні мешкають близько 2,3 тисячі ВПО.

«Починаючи з 2015 року, з обласного бюджету відшкодовуються витрати власникам місць компактного проживання за проживання громадян, які в період активних бойових дій виїхали з небезпечної зони. Наприклад, тільки на компенсацію витрат закладам у Святогірську з обласного бюджету щорічно спрямовується 13-15 млн. гривень», - сказав Павло Кириленко.

Він зазначив, що в області триває реалізація Регіональної програми підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2019-2020 роки. Вона передбачає моніторинг наявних житлових приміщень у містах та громадах області, проведення ремонтів приміщень для тимчасового та постійного проживання людей, а також надання житла внутрішньо переміщеним особам – учасникам бойових дій.

Інші новини за темою