портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України

Опубліковано 14 грудня 2018 року, 12:25 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали  незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» затверджено Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (далі – Порядок), яким передбачено можливість виплати зазначеній категорії громадян грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, з урахуванням можливості постановки їх на квартирний облік.

Відповідно до пункту 1 Порядку на отримання грошової компенсації  за належні для отримання жилі приміщення мають право внутрішньо переміщені особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни III групи відповідно до пунктів 11—14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов (далі — грошова компенсація) відповідно до Житлового кодексу Української РСР та перебувають протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з пунктом 3 Порядку, грошова компенсація внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, виплачується у повному обсязі в порядку черговості взяття на квартирний облік.

Прийняття рішення про призначення або відмову в призначенні грошової компенсації належить до компетенції комісій щодо розгляду заяв внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які утворюються за поданням структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, міських, районних у містах (крім м. Києва) рад  за рішенням виконавчого комітету міської, районної в місті (в разі її утворення) ради або за розпорядженням голови районної, районної в м. Києві держадміністрації.

Відповідно до пункту 5 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280, розподіл субвенції між обласними бюджетами і міським бюджетом м. Києва проводиться Міністерством соціальної політики України на підставі інформації регіональних органів соціального захисту населення щодо потреби в наданні грошової компенсації за формою згідно з додатком, яка подається до Міністерства соціальної політики України станом на 1 березня поточного року.

Заяву на отримання зазначеної грошової компенсації внутрішньо переміщена особа або її законний представник особисто подає органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

За більш детальною інформацією внутрішньо переміщені особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, мають змогу звернутись до управлінь соціального захисту населення області.

Інші новини за темою