портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 15 червня 2024 року, 09:00

29 березня 2022 року у Маріуполі загинув 31-річний молодший сержант Кирило Марченко, позивний Прайд. Під час виконання бойового завдання з мінування дороги, щоб зупинити техніку ворога, отримав смертельні поранення внаслідок ворожого авіаудару.

Кирило народився в місті Сніжне. Навчався у школі №7. У 2003 році разом із сім’єю переїхав до Маріуполя. Закінчив Донецький інститут туристичного бізнесу за спеціальністю менеджера з туризму. Певний час працювати в туристичному агентстві в Маріуполі. Любив географію, вивчив всі аспекти Другої світової війни. Був активним представником фанатського руху ФК «Металург» у Маріуполі і сам любив грати в футбол, зокрема йому подобалось стояти на воротах.  

Коли почалася російсько-українська війна 2014 року, хлопець став до лав батальйону «Азов». Кирило пройшов АТО/ООС. Під час повномасштабної війни продовжував воювати за Україну. Він був старшим кулеметником та нещадно нищив ворога, щиро чекаючи на перемогу.

Під час служби боєць був нагороджений відзнаками «Захиснику Маріуполя» (2015), «За участь в антитерористичній операції» (2016), «За відзнаку в службі» (2016), а вже посмертно –  орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 

«Мій син став на захист України в 2014 році добровільно разом зі своїм братом. Він був вмотивований, справедливий і сильний. Завжди казав: «Хто, як не ми? Бийся за те, у що віриш!». Це його посил і слова, які були в нього на футболці. Пишаюся своїм сином!» – зазначила Олена Марченко.

У Кирила залишилися батьки і молодший брат.

О 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання. Донецька ОВА та платформа Меморіал: вбиті росією  вшановують пам’ять загиблих захисників з Донеччини.