портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 17 березня 2024 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

Життя 48-річної Олени Гелевері обірвалося у Маріуполі під час повномасштабної війни. Проти ночі 23 серпня 2022 року вона скоїла самогубство. Жінка не витримала пережитого...

Від початку широкомасштабного вторгнення Олена разом із донькою, мамою на колісному кріслі і котом ховалися у підвалі будинку за адресою Пашковського, 14. До цього двічі прилітало по їхній квартирі, що на площі Перемоги в Лівобережному районі. 

4 квітня 2022 року дочка Олени, Лада, із бабусею і домашнім улюбленцем змогла евакуюватися. Жінка ж їхати відмовилась через те, що намагалася розшукати дружину і трьох неповнолітніх дітей її брата Сашка. Він сам зник у Маріуполі, коли став на захист України. Рідні планували потім виїздити разом, проте цього не сталось. Брата Олени так і не знайшли…

Донька вперше сконтактувала з мамою, коли вже була у родичів на Уралі. Туди вони з бабусею виїхали, пройшовши фільтрацію. Дівчина пробула там близько двох місяців, а згодом повернулась в Україну. 

Тим часом психоемоційний стан її мами через усе пережите в Маріуполі погіршувався. Вона багато плакала, казала, що не витримує. 

23 серпня 2022 року родичка повідомила Ладі, що матері більше немає.

Олена Гелеверя – корінна маріупольчанка, хімікиня-лаборантка за освітою. Деякий час працювала у Швейцарії. Згодом освоїла професію бровістки, постійно проходила курси з підвищення кваліфікації. Вдома у вільний час робила ляльки-мотанки, іграшки, прикраси, реставрувала старовинні меблі. 

«Це була надзвичайно неординарна жінка з татуюваннями на обох передпліччях. Добра, емпатична, хоробра. Обожнювала тварин…» – розповіла донька Лада.

В Олени залишилися донька, мама, братова дружина з трьома племінниками.

З 24 лютого росіяни вбили 1885 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4716. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!