портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 25 жовтня 2024 року, 09:00

14 травня 2022 року на заводі «Азовсталь» в Маріуполі загинув 49-річний молодший сержант Дмитро Шастун. Внаслідок бомбардування він разом із побратимами опинився під завалами бетонних плит.

Дмитро народився в Маріуполі. Закінчив там школу № 65. Працював на «Азовсталі» слюсарем. Із 2015 року проходив військову службу на ділянці відповідальності 1-го прикордонного загону Державної прикордонної служби України. Із першого дня повномасштабної війни разом з військовослужбовцями інших підрозділів добровільно брав участь в обороні Маріуполя. 

«Діма був патріотом, хотів захищати країну. У військкомат пішов добровільно. А мені сказав, що повістку отримав на заводі. Зізнався через три місяці, коли відправляли на підготовку. Востаннє з ним переписувалися на Великдень. Я відчувала, що він прощається. Просив берегти дітей. Говорив, що любить нас. В день його загибелі його мама розповіла мені про сон. Діма просив допомоги: «Врятуйте мене, мені дуже боляче». Про те, що з ним трапилося, нам написали його побратими. Був бомбовий удар і 13 воїнів загинули під завалами бетонних плит. Із Дімою був і чоловік моєї сестри Вова Пляшечка. Вони з Дімою ровесники. Разом росли, разом пішли воювати і разом загинули. Тіла нам досі не передали. Геолокацію знає командир, але поки що немає доступу», – розповіла дружина Вікторія Шастун.

«Часто бачу Діму в снах. Нічого не каже. Але доглянутий і чистий. Ми з ним прожили 12 щасливих років. У мене це другий шлюб, у Діми – перший. Були знайомі з дитинства. Одружилися, коли йому було 36 років, а мені 32. Він казав: «Я тебе чекав усе життя». Народили з ним дочку. Від першого шлюбу в мене є син. Діма виховував його як рідного. Навчив усього, що сам умів робити. Був працелюбний, мав золоті руки. Вмів і машину відремонтувати, і електрочайник, і опалення провести, і ремонт в будинку зробити. Його так само всього навчив батько. Діма балував мене, на будь-яке свято купляв мені щось із прикрас. Планували купити будинок, подорожувати. Встигли побувати в Карпатах і Туреччині. Мріяли поїхати в Єгипет», – розповіла дружина Вікторія Шастун.

Посмертно захисник нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 

У Дмитра залишилися батьки, дружина, син і дочка.

О 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання. Донецька ОВА та платформа Меморіал героїв  вшановують пам’ять загиблих захисників з Донеччини.