портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 28 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами мешканців Донеччини.

16 березня 2022 року внаслідок авіаудару російської армії по Драмтеатру в Маріуполі загинула 26-річна Анастасія Бугаєнко. Разом із нею загинули молодша донечка Кароліна і чоловік Олександр.

Анастасія була мешканкою Маріуполя, закінчила механіко-металургійний технікум. Разом із чоловіком виховувала двох донечок – семирічну Валерію і Кароліну, якій було 2 роки 7 місяців.

«У 9 років Настя залишилася сиротою. Жила у дитячому будинку. Коли син із нею познайомився, їй було 17. Вони кохали одне одного, жили добре. Настя називала мене мамою. Завжди на «Ви». Була доброю і відповідальною. Незадовго до війни їй дали квартиру. Син із невісткою облаштовували її», – розповіла свекруха загиблої, Ірина.

Коли почалася повномасштабна війна, Анастасія з чоловіком і двома донечками переїхали до його батьків на вулицю Зелінського. До 11 березня переховувалися там у підвалі. Але зранку пролунав потужний авіаудар – влучання по сусідньому будинку. Загинули десятки людей. Родина вирішила шукати безпечніше місце і переселилася у Драмтеатр. 16 березня, коли російська армія бомбардувала його, Анастасія з дітьми була в кімнаті на другому поверсі.

«Третій поверх упав на другий. Я кричу, лізу по тих руїнах. Наді мною нависла плита. Я кричу. Бачу червоний пуховик старшої онуки. Вона разом із сусідською дівчиною стояли біля вікна, це їх врятувало. Невістку з молодшою онукою вбило», – розповіла Ірина. Її син Олександр, чоловік Анастасії, загинув від уламків на польовій кухні.

Після авіаудару тіла Анастасії й Кароліни рідні так і не знайшли. У загиблої залишилася старша донька Валерія.

З 24 лютого росіяни вбили 1780 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4331. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!