портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 08 вересня 2024 року, 09:00

У ніч на 29 липня 2022 року в Оленівці загинув 61-річний старший солдат Микола Аганін, позивний Матрос. Російські військові підірвали барак у колонії, де він перебував разом із побратимами.

Микола народився в селі Порохня, був електрогазозварювальником. Виховував із дружиною трьох дітей та радів шістьом онукам. Після окупації рідного села у 2015 році родина переїхала до Маріуполя.

У 2016 році Микола підписав контракт зі ЗСУ та вступив до 54-ї механізованої бригади. «Я йду, щоб моїм дітям і онукам не довелось знати, що таке війна», – казав він. З початком повномасштабного вторгнення приєднався до «Азову», став старшим кулеметником і боронив Маріуполь, доки у травні 2022 року не потрапив у полон.

«Батько був щирою і неконфліктною людиною, гарним співрозмовником, чуйним і люблячим чоловіком, батьком і дідусем, захоплювався риболовлею. Востаннє ми спілкувалися 13 липня 2022 року. Тато натякнув на швидке повернення, мовляв, його обіцяють обміняти. Ми не могли й уявити, що з ним станеться таке жорстоке вбивство», – розповідає донька Марина.

Микола Аганін нагороджений медаллю «За участь в антитерористичній операції», нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі» III ступеня, почесною відзнакою 54-ї окремої механізованої бригади «Хрест 54 ОМБР», медаллю «За розмінування» та посмертно – орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 

Похований на Алеї Слави в Києві. Вдома його чекали дружина, троє дітей і шестеро онуків.

О 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання. Донецька ОВА та платформа Меморіал героїв вшановують пам’ять загиблих захисників з Донеччини.