портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 01 січня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

Майор Олег Адамовський, позивний Марвел, загинув 12 березня 2022 року у бою під Харковом. Група під його керівництвом виконувала бойове завдання і потрапила в російську засідку. Ціною власного життя 30-річний командир прикрив відхід побратимів. Майору було присвоєно звання Героя України посмертно. 

Олег Адамовський народився у селі Урожайне на Донеччині. Мріяв бути професійним військовим ще з дитинства, коли чув розповіді батька про службу в армії. У 2014 року закінчив Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба з відзнакою. 

Проходив службу у складі 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка. Чоловік часто жартував, що він супергерой Марвел, який здолає будь-якого ворога, тому обрав собі саме такий позивний.

«За день до смерті чоловіку несподівано вдалося на кілька годин вирватися додому. Приїхав худий, неголений, змучений. Усе намагався говорити про якісь банальні речі, жартував. Просила, щоб берігся. Бо знала, що він готовий пожертвувати собою заради інших. Вранці 12 березня він поговорив із матір'ю. Ввечері я написала SMS. На одне він відповів, а на наступні – ні. Не знаходила місця. Зателефонував його товариш і повідомив, що Олег загинув. Потім розповіли, що у воїнів було важливе завдання, успішне виконання якого зупинило б просування ворога. Це була третя спроба чоловіка його виконати. Побратими навіть відмовляли його. Казали, що небезпечно. Але він не відступив. Сказав, зробить усе, аби російська ­ армія не зайшла до Харкова. Коли загін утретє рушив уперед, Олег ішов першим. Коли група натрапила на засідку, він зробив усе, аби його побратими вийшли живими», – розповіла дружина Героя Анна.

Олег був не лише професійним воїном, а й небайдужим громадянином. Завжди допомагав людям, які того потребували, та обездоленим тваринам. Після смерті воїна його дружина продовжує замість нього допомагати притулкам.

Поховали Героя на рідній Донеччині. Цього ж дня російськими ракетами було пошкоджено будинок Героя.

 У майора Адамовського залишилися батьки та дружина.

З 24 лютого росіяни вбили 1285 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2803. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!