портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 02 листопада 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

90-річна Ольга Трофименко жила в 17-му мікрорайоні Маріуполя. У перші тижні повномасштабної війни вона отримала контузію від падіння бомби у дворі її будинку. 13 березня пенсіонерка померла у власній квартирі – від холоду та голоду. Саме такої смерті жінка боялась найбільше.

«Бабуся до пенсії працювала робітницею на асфальтному заводі. Вона не вміла писати, погано читала, бо через Другу світову війну своєчасно не змогла здобути освіту. Її дитинство було важке. Жила з батьками в землянці, важко працювала в полі, голодувала. Її батько Євдоким помер від голоду під Маріуполем. Саме тому бабуся все життя боялась такої ж смерті», – розповіла онука Наталія. 

Ольга Євдокимівна мала грецьке походження. Любила готувати традиційний пиріг шмуш та чебуреки. Любила співати грецькі пісні, мала гарний голос. Цінувала життя та була дуже активною людиною, сильною фізично та духовно.

«Вона була віруючою, ходила в церкву. Вдома, стоячи перед іконами, вголос по складах перечитувала Євангеліє. Бабуся вчила мене молитися і просити в Бога благословення на будь-яку справу. А якось сказала: «Дитино, думаєш, мир – це назавжди, а війна – виключення? Ні, треба берегти цей мир і постійно дякувати Богу». Мабуть, вона відчувала, що нас чекає», - згадує Наталія.

Коли в Маріуполі точилися бої, Ольга Євдокимівна жила в квартирі з сином, донькою та зятем.

«Вони теж голодували. Гризли лід замість води… Протягом двох тижнів йшли бої в їхньому районі. Не мали можливості вийти навіть у двір, щоби закип'ятити воду. В квартирі було дуже холодно: вікна повибивало, по хаті літали осколки від снарядів. Бабуся не витримала всього цього жахіття», - каже онука.

Спочатку Ольгу Євдокимівну родичі поховали у дворі будинку, згодом змогли перепоховати на кладовищі. В Ольги Трофименко залишилися троє дітей, онуки та правнуки.

З 24 лютого росіяни вбили 1143 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2513. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!