портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 04 липня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

18 березня 2022 року в Маріуполі загинула 23-річна Ольга Демченко. В цей день ворожий снаряд прилетів на подвір’я батьківського дому. 

«В ніч на 18 березня 2022 року ми сильно замерзли в підвалі. О пів на 5 ранку пішли в будинок, щоб зігрітися. Коли почалися обстріли, вирішили бігти назад у підвал. Доньки, колишня дружина і моя матір пішли вперед, син стояв на порозі, а я виходив останнім. Раптово вибухнув снаряд. Я підбіг до них. Донечки-двійнята були мертвими», – розповів Сергій, батько Ольги. 

Ольга була однією зі сестер-двійнят в родині Демченків. Вона народилася на кілька секунд раніше, ніж її сестра Анна. Закінчила Маріупольську школу № 65, паралельно навчалася у художній школі. Потім разом із сестрою вступила в польський виш на факультет менеджменту. За рік до початку повномасштабної війни дівчата повернулися додому. Оля влаштувалася працювала в мережі крамниць електронних послуг «Твій час». Допомагала виготовляти електронні ключі для підприємців та юридичних осіб.

Після початку повномасштабного вторгнення Ольга зі сестрою, мамою і бабусею перейшли у дім батька в приватному секторі.

«Думали, що у мене буде безпечніше, оскільки мав підвал під гаражем за 30 метрів від будинку. Ми сиділи там, поки тривали обстріли. Коли вони стихали, бігли в будинок погрітися. Оля й Аня постійно були вдвох, дуже домашні, добрі, ласкаві дівчата. Оля дуже любила класичну літературу. Знала кілька мов. Ми постійно відпочивали на дачі неподалік Маріуполя. Любили кататися на лижах на гірськолижних курортах», – розповів батько. 

Сергій викопав могили неподалік свого будинку, де поховав загиблих. У листопаді 2022-го він перепоховав доньок на Старокримському кладовищі. 

У загиблої залишилися батько та брат.

З 24 лютого росіяни вбили 1593 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3794. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!