портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 16 вересня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

67-річна Олена Лялько загинула в селі Рибацьке поблизу Маріуполя. Вона наступила на міну, коли разом із чоловіком Віктором ішла узбережжям по гуманітарну допомогу…

Олена була родом із Маріуполя. Понад 30 років працювала вчителькою англійської. Ходила на компʼютерні курси, підвищувала рівень знань німецької. Разом із чоловіком Віктором дуже любили читати – купували багато книг, відвідували бібліотеку. Подружжя мріяло подорожувати. Незадовго до повномасштабної війни зробили закордонні паспорти.

«Мама була соромʼязливою, доброю. Допомагала всім, крім себе. Любила природу, тварин. Шила і вишивала нам одяг. Могла якісь смаколики всю ніч готувати, щоби нас потішити», – пригадала донька Оксана.

Від початку повномасштабної війни, через постійні обстріли російської армії, подружжю доводилося постійно ховатися в погребі. Нормального харчування не було. Олена й Віктор були дуже знесиленими.

31 березня 2022 вони йшли по гуманітарну допомогу вздовж берега моря. Також шукали місце, де буде зв’язок. Хотіли подзвонити дітям.

«Мама наступила на міну. Тата відкинуло вибуховою хвилею. Удар припав на його груди… Прийшовши до тями, він підбіг до мами. У неї не було ніг. Їх відірвало. Вона попросила його посадити себе. Батько посадив. Спокійно сказала йому, що їй жарко. Тато зняв верхній одяг. Попросила пити. Він дав їй води, вона зробила ковток, а другий уже не змогла. О 10:08 мама померла від втрати крові. Ці останні хвилини життя тато цілував її та розмовляв із нею», – розповіла Оксана.

Віктор поклав тіло дружини на візок і до самого вечора віз її додому – по піску, що провалювався під ногами.

«Дві ночі тіло мами було вдома. Потім тато знайшов у дворі щільну клейонку, замотав маму і поклав на візок. Ніхто зі сусідів не погодився допомогти поховати, бо точилися дуже сильні бої. Тато сказав, що страху не мав. Він поїхав на цвинтар. Біля могили її батька копав яму. У нього стріляли. Він кричав у відповідь, щоб цілилися краще. Вирив яму. Закопав...», – розповіла Оксана.

Віктор ще довго приходив до Олени на могилу. Тужив за нею. У вересні 2022 і його не стало.

В Олени Лялько залишилися дві доньки і син.

З 24 лютого росіяни вбили 1708 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4132. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!