портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 21 травня 2023 року, 09:00

Щодня о 9.00 - загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал героїв згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

Варвара Макмак загинула від авіаудару по Маріуполю у квітні 2022 року. Варварі Михайлівні було 92 роки.

Онука Олена Дубровська розповіла, що її бабусю забрали до моргу, а поховали лише через два місяці. Де могила – родина не знає. Так само Олені невідомі точні обставини загибелі бабусі.

Варвара Макмак народилася на Запоріжжі, проте мешкала у Маріуполі. Батько Варвари Михайло Татар був репресований радянською владою у 1938 році.

«Бабуся розповіла мені, що вночі прийшли радянські кати, його арештували і забрали з дому. Вона більше ніколи його не бачила. Без батька залишилися четверо дітей, її матері Любові довелось їх ростити самій. Він нічого погано не робив, бабуся припускала, що його заарештували через те, що Михайло був греком», – розповіла онука Варвари, Олена Дубровська.
Варвара Макмак була пенсіонеркою. Після початку повномасштабної війни не хотіла покидати місто. Онука Олена з теплотою згадує про дитинство та юність, які минали поряд із бабусею.

«Ми збиралися у бабусі вдома, вона смажила чебуреки та пекла кубете – це такий грецький пиріг із м'ясом та гарбузом. Бабуся пережила війну, репресії, голод, Сталіна. Вона була мудрою, доброю жінкою. Її всі любили та поважали. Мені її дуже не вистачає, ми були дуже близькі», – сказала Олена.

У Варвари Макмак залишилися донька, троє онуків та троє правнуків.

З 24 лютого росіяни вбили 1526 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3562. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!