портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заступник голови Донецької ОДА Олександр Шевченко розповів про зміни до порядку надання допомоги ВПО

Опубліковано 13 березня 2024 року, 19:35

Хто має право на продовження допомоги та кому автоматично продовжать виплати. Про це на брифінгу розповів заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Шевченко.

З 26 січня поточного року Уряд вніс зміни до порядку надання допомоги ВПО. Надання допомоги особам, які отримували виплати до 1 лютого, автоматично продовжено до 1 березня. Крім того, з 1 березня допомогу буде продовжено більшості переміщених осіб, які належать до більш вразливих категорій громадян. Виплату допомоги без звернення автоматично буде продовжено на 6 місяців для ВПО, які не можуть працювати. А саме, для осіб, які втратили працездатність, зокрема, які досягли пенсійного віку, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9444 грн. Також виплати продовжать для осіб з інвалідністю І - ІІ групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, дітям, хворим на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні та онкогематотологічні захворювання, ДЦП, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу, гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеню, дітей, які отримали тяжкі травми, потребують трансплантації органів, паліативної допомоги і якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально.

Також допомогу продовжать дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування і осіб з їх числа віком до 23 років. Зокрема таким, які перебувають у дитбудинках сімейного типу та прийомних сім’ях. А ще їхнім батькам-вихователям і прийомним батькам.

Значна кількість ВПО зможуть отримати допомогу ще на 6 місяців, але після подання відповідної заяви. Основною умовою продовження виплат на додаткові 6 місяців є розмір доходу в родинах, який становить не більше, ніж 9444 грн. Заяви на отримання допомоги можуть подати родини, в складі яких є непрацююча особа працездатного віку, яка здійснює догляд за дитиною до 14 років або в сім’ї виховуються 3 чи більше дітей віком до 18 років. За умови, що всі діти проживають в сім’ї і перебувають в зоні активних бойових дій. А також ті родини, які проживають в умовно безпечних регіонах країни, але там немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається онлайн.

Особа, яка доглядає за особою з інвалідністю або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю І - ІІ групи або за особою, яка досягла 80 і більше років або за дитиною, яка має важкі захворювання: хвора на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні та онкогематотологічні захворювання, ДЦП, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу, гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеню, дітей, які отримали тяжкі травми, потребує трансплантації органів, паліативної допомоги і якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально.

Цю заяву можуть подавати й особи, які працюють, провадять підприємницьку діяльність, незалежну професійну діяльність, які протягом попередніх 6 місяців отримували допомогу, працевлаштувалися, зареєструвалися як ФОП та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на розвиток економічної самостійності (мікрогрант, грант на створення/розвиток власного бізнесу) і у складі сім’ї яких є дитина віком до 14 років. На продовження допомоги можуть розраховувати малолітні діти, які перебували без супроводу батьків, вагітні жінки починаючи з 30 тижня вагітності, особи, які втратили працездатність але не мають права на пенсійні виплати та/або отримують соцдопомогу за умови, якщо середньомісячний дохід не перевищує 9444 грн.

Допомогу можуть отримати особи, які зареєструвались у центрах зайнятості як безробітні чи такі, що шукають роботу, але це ще не працевлаштувалися і в родині яких є особи, які навчаються в школах чи вищих навчальних закладах. Однак, якщо після отримання допомоги така особа зніметься з обліку чи не відмовиться працевлаштовуватись, таку допомогу буде припинено.

“Скоріше за все, за повідомленням Мінреінтеграції, через велику кількість звернень на продовження виплат розглядається можливість продовження терміну подачі заяв до 30 квітня. Але це не є приводом, щоб відкладати цю процедуру. Ми радимо якомога скоріше звернутись до відповідних закладів, щоб вони швидше розглянули ці заяви”, - підсумував Олександр Шевченко.