портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Завершилась Міжнародна акція «16 днів проти насильства»

Опубліковано 13 грудня 2021 року, 13:57 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Міжнародна акція «16 днів проти насильства» завершилась Міжнародним днем прав людини, 10 грудня. Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

З 25 грудня по 10 грудня 2021 року в Донецькій області проходила Міжнародна акція «16 днів проти насильства», в межах якої проводилися тематичні заходи, спрямовані на запобігання та протидію домашньому насильству. Пріоритетним напрямком роботи відповідних структурних підрозділів державних органів влади та громадських організацій є привернення уваги громадськості до актуальних для нашого суспільства проблем подолання домашнього насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

З цією метою в межах Міжнародної акції «16 днів проти насильства» у Донецькій області було відкрито акцію «16 днів проти насильства». На початку акції будівлю Донецької облдержадміністрації підсвітили помаранчевим кольором. Він є офіційним кольором кампанії та символізує світле майбутнє, вільне від насильства щодо жінок та дівчат.

Маріуполь теж приєднався до Міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства». Щоб продемонструвати свою солідарність із жертвами домашньої агресії, студенти та активісти Маріуполя зібралися на площі перед драматичним театром із помаранчевими повітряними кулями та парасольками. На завершення акції всі охочі залишили свої слова підтримки постраждалим від домашньої тиранії, а студенти пройшлися маршем із помаранчевими кулями та парасольками навколо драматичного театру. Також відбулося відкриття фотовиставки «Оперативна обстановка – сімейна». У фотовиставці можна побачити 10 фотографій та почитати історії 5 відповідальних татусів-поліцейських, які працюють в Донецькій та Луганській областях. Попри свою зайнятість і важку роботу, вони завжди знаходять можливість провести зі своєю дитиною якісний час, піклуються про них на рівних з мамами.

У Краматорську пройшла акція зі створення унікального маніфесту проти домашнього насильства. В акції брали участь управління з гуманітарних питань Краматорської міської ради, Краматорський фаховий коледж технологій та дизайну, Краматорська українська гімназія, молодіжна ліга майбутніх поліцейських, батальйон патрульної поліції в містах Краматорськ та Слов'янськ, Краматорський міський центр соціальних служб. Кожен учасник мав можливість залишити своє послання – особистий маніфест проти домашнього насильства або побажання постраждалим.

У Вугледарській міській територіальній громаді проведено міську інформаційну акцію-виставку фотокартин «СТОП, НАСИЛЬСТВО!». Під час акції мешканці Вугледару та гості міста отримали листівки та буклети з корисною інформацією.

На знак початку акції біля центральної бібліотеки імені Т.Г. Шевченка у м. Покровськ організатори встановили банер з написом, який закликає людей не мовчати у випадках проявів жорстокості та не соромитися звертатися за фаховою допомогою. Свої побажання постраждалим могли залишити усі охочі. Такі меседжі стануть частиною міжнародної інформаційної кампанії.

Відкрито притулок підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, на території Мангушської селищної ради Донецької області. Також, відкрито 2 нових кабінети невідкладної медико-психологічної допомоги для жінок, які постраждали від фізичного і сексуального насильства в Авдіївській міській військово-цивільній адміністрації та Костянтинівській міській територіальній громаді.

Співробітники поліції провели профілактичні заходи серед територіальних громад та районів Донецької області. Поліцейські наголошували на тому, що безвихідних ситуацій не буває, і розповіли, куди потрібно повідомляти у разі будь-яких неприємностей вдома або у школі.

Протягом акції серед населення області розповсюджено понад 8 тис. листівок та брошур. В області проведено понад 3 тис. заходів з питань попередження домашнього насильства, жорсткого поводження з дітьми, формування нетерпимого ставлення до насильства.

У загальноосвітніх навчальних закладах області було проведено інформаційно-просвітницькі заходи з протидії проявів насильства та жорстокого поводження серед дітей та над ними. Цільовою аудиторією цих заходів стали учні 1-11 класів. Діти активно долучалися до участі у заходах: обговорювали проблему насильства та агресії у сім’ї та серед однолітків, демонстрували знання своїх прав, які захищає Конвенція ООН про права дитини. Загалом участь у заходах взяли понад 10 тис. учнів (у тому числі онлайн). У молодіжних центрах пройшли різноманітні заходи з запобігання та протидії домашньому насильству, охоплено понад 6 тис. молодих людей.

Національною соціальною сервісною службою України було виготовлено соціальний відеоролик «Ми - проти насильства», який розміщено в засобах масової інформації.

9 грудня відбулася онлайнова презентація сайту Урядової гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей «1547» (https://1547.ukc.gov.ua/).

Проведена робота була спрямована на підвищення обізнаності жителів області з питань попередження домашнього насильства, жорсткого поводження з дітьми, формування нетерпимого ставлення до насильства.