портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Завершилася щорічна міжнародна акція «16 днів проти насильства»

Опубліковано 12 грудня 2023 року, 19:17 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Завершилася щорічна міжнародна акція "16 днів проти насильства", яка тривала з 25 листопада до 10 грудня. Цей період не лише привертає увагу до проблеми насильства, але й стає часом для обговорення, освіти та мобілізації громадськості. Спільними зусиллями представників органів влади та місцевого самоврядування, громадських та міжнародних організацій, молоді та взаємодії різних суб’єктів, стало можливим провести акцію, навіть незважаючи на те, що вона проходить другий рік поспіль в умовах повномасштабного вторгнення.

Одним з ключових завдань акції було зростання усвідомленості громадськості щодо проблем насильства. Різноманітні заходи, проведені протягом "16 днів", включали семінари, лекції, виставки та круглі столи, спрямовані на поширення інформації та вироблення навичок реагування на насильство в різних сферах життя й охопили сотні людей. Зокрема, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні підтримано Покровську, Добропільську та Краматорську територіальні громади, які є учасниками проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» щодо реалізації активності "Кроки до допомоги», яка передбачала розміщення 8 інформаційних табличок з вичерпною інформацією вздовж обраного маршруту, а також поширення інформаційно-просвітницьких матеріалів. У Хлібодарівській (в режимі онлайн) та Покровській громаді для молоді проведено тренінг щодо кіберзахисту та кібербулінгу. 

У Словʼянській громаді проведено тематичну зустріч з учасниками молодіжного клубу «Dream Team», який працює при ГО «Наша допомога». Проведено онлайн-вокршоп «Мій вибір: життя без насильства» та сінемалогію - перегляд документального фільму - "Поруш тишу!", яку проведено у Сіверській громаді.

В Андріївській громаді відбулась виставка малюнків "Зупини насилля", флешбом для учнів 5-7 класів «Наші долоньки проти насильства», а у Новогродівській громаді – виставка-колаж: «Ми проти жорстокості та насилля» та вулична акція "Ми проти насильства. Ми за любов і доброту". Виставку малюнків учнів 5-8 класів "Ми проти насильства" та Година спілкування "6 грудня - День вшанування пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі" проведено представниками Комарської громади. Вуличні акції проведено молоддю Гродівської громади та помаранчевий флешмоб «STOP насильству».

Медичні працівники гуманітарних хабів Торецької громади у Києві, Дніпрі, Черкасах, Хмельницькому долучилися до всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», провівши з пацієнтами роз’яснювальну роботу, а в гуманітарному центрі допомоги «З Торецьком у серці», що розташований у м. Черкаси, фахівець Торецької міської центральної бібліотеки з бібліотеками – філіями провела годину права “Зупини торгівлю людьми». Очеретинською СВА проведено інформаційно-просвітницьку роботу для волонтерів хабу Очеретинської громади м. Кам'янське. 

У рамках відзначення Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом у Волноваському ЗЗСО І-ІІІ ступенів №7 учителем основ здоров'я для учнів 8-9 класів проведений захід “ СНІД - загроза людству”.

Соледарською міською військовою адміністрацією в онлайн режимі організовано панельний діалог «Попередження гендерно зумовленого насилля», а також круглий стіл з теми: «Долаємо насильство спільними зусиллями», організований Званівською сільською військовою адміністрацією. Селидівським міським центром соціальних служб проведено просвітницький онлайн захід для безробітних міського центру зайнятості «Ризики нелегальної трудової міграції». В Олександрівській громаді відбувся круглий стіл на тему "Скажи насильству - СТОП". У Черкаській громаді організовано зустріч молоді з представником відділу превенції Краматорського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області.

Загалом, з урахуванням безпеки та з метою залучення більшої кількості людей для проведення акції також застосовувались інтерактивні технології – всього більше 500 віртуальних заходів, вебінарів та онлайн-кампаній дозволили залучити більше учасників і забезпечити більшу обізнаність щодо насильства в сім’ї та його взаємодії з гендерною нерівністю.

Залучено більше 150 учасників з числа субʼєктів взаємодії щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі до тематичних 5 тренінгів та семінарів, 2 форумів, адже міжсекторальна взаємодія є ключовим елементом, який дозволяє впроваджувати комплексні підходи до запобігання та подолання насильства. 

Хоча "16 днів проти насильства" завершилися, але спільна робота продовжується. міжнародна акція "16 днів проти насильства" є не лише часом обговорення, але й запуском для плідної роботи.