портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звернення начальника Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка у зв’язку з Днем Чорнобильської трагедії

Опубліковано 26 квітня 2022 року, 11:00

Рівно 36 років тому світ змінився в одну мить. 

Історики вважають, що вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС став однією з причин занепаду Радянської імперії, але в одному можна бути певним: ця катастрофа викрила некомпетентність та нелюдяність тодішнього режиму. 

Чи можна було уникнути вибуху? Можна. Чи можна було вчасно попередити людей про реальну загрозу, щоб не наражати їх на небезпеку радіації? Не просто можна, а треба було. Але московське керівництво не було б собою, якби справді вчинило розумно та людяно. 

Неможливо встановити всі наслідки Чорнобильської катастрофи, до яких призвела кремлівська політика у 1986 році. Так само важко уявити, до яких наслідків ще призведуть сьогоднішні дії росіян. 

Тимчасова окупація Зони відчуження, яка вже закінчилась, та Запорізької АЕС, яка досі триває, – це страшна загроза для безпеки всього світу. Ніколи не можна недооцінювати жорстокість і цинізм росіян. Вони здатні на все. І я щиро сподіваюсь, що світ, навчений уроками минулого, не дозволить росіянам здійснити черговий злочин проти всього людства. 

Чорнобильська катастрофа – це не сторінка в підручнику історії, а наше сьогодення. 

Я вдячний всім, хто працював над ліквідацією наслідків аварії. І дякую всім, хто працює зараз над тим, щоб замість російського “можемо повторити” було європейське “ніколи знову”!