портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

5 років тому російські найманці захопили Слов’янськ та Краматорськ

Опубліковано 12 квітня 2019 року, 14:30 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

12 квітня 2014 року розпочалася 85-денна окупація міст північної Донеччини, під час якої від обстрілів терористів загинули десятки мирних мешканців, руйнувань зазнали сотні будинків, а без даху над головою залишилися тисячі містян. Найактивніші події розгорталися у містах Слов’янськ та Краматорськ.

Розпочалося все зі вторгнення до будівлі Слов’янського міського відділу МВС України, а також місцевого відділу СБУ. Російсько-терористичні найманці використовували димові шашки та сльозогінний газ, стріляли у повітря. Російські загони вторгнення, до яких приєдналися бойовики самопроголошеної «ДНР», 12 квітня 2014 року захопили місто Слов’янськ.

В той же день озброєні люди розпочали штурм Краматорського міського відділу міліції. Вони відкрили вогонь у повітря, а потім почали стріляти по вікнах будівлі. У результаті штурму, який тривав протягом кількох годин, їм вдалося захопити міськвідділ. До російських найманців прибуло підкріплення зі Слов’янська – близько 28 озброєних бійців, після чого їм вдалося повністю взяти місто під свій контроль.

У ніч з 12 на 13 квітня 2014 року на засіданні РНБО було ухвалено рішення про проведення антитерористичної операції з метою стабілізації ситуації на сході України. У першому бою за Слов’янськ, 13 квітня, загинув капітан СБУ «Альфа» Геннадій Біліченко, були важко поранені полковник Геннадій Кузнєцов, полковник Кукса і співробітник МВС Селіхов.

15 квітня підрозділи українського спецпризначення звільнили військовий аеродром у Краматорську від проросійських бойовиків, під час якого деяких представників незаконних збройних формувань було взято в полон. 17 квітня місцевим жителям Краматорська вдалося організувати мітинг на підтримку єдності України.

Вже на початку липня українські сили почали активно наступати на позиції терористів. Завдяки успішним діям військовослужбовців – учасників Антитерористичної операції протягом 5-6 липня міста Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Дружківка та Костянтинівка повернулися під контроль української влади.

Під час відступу із занятих позицій, російсько-терористичні сили втратили від 2 до 4 сотень солдат, а також біля 10 одиниць важкої техніки.