портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Активізувалася робота щодо виплати мешканцями Широкиного компенсації за зруйноване через агресію РФ житло

Опубліковано 09 квітня 2021 року, 13:07

Активізувалася робота щодо виплати компенсації мешканцями селища Широкине за житло, зруйноване в результаті російської агресії.  Про це заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін повідомив під час брифінгу у Краматорську сьогодні, 9 квітня. 

Через агресію РФ широкінці  покинули будинки шість років тому і відтоді не можуть повернутися додому.  Держава розробила механізм допомоги людям за таких обставин. Урядом торік було прийнято постанову № 767 «Питання виплати грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації».  Компенсацію за зруйноване житло можуть отримати власники житла, максимальна сума компенсації складає 300,0 тис. грн.

«Керівництво Сартанської ВЦА активізувало роботу щодо Широкиного.  Десь під 90% там житло зруйноване. Зрозуміло, що кожен власник хоче отримати якнайбільшу суму компенсації, але згідно постанові Кабінету міністрів маємо виплачувати тільки до 300 тисяч гривень. Наразі розглянули вже понад 10 заяв з селища Широкине, і заявки далі поступають», - сказав Вадим Філашкін.

Він також додав, що наразі через  активізацію бойових дій виникають проблеми з проведенням комісійного  обстеження зруйнованих будинків на місцях.  «Такі населені пункти, як Широкине, Піски, Водяне, Жованка, Травневе – вони  безпосередньо знаходяться на лінії  розмежування. Зараз, враховуючи активізацію бойових дій, комісія туди зайти не може. Ми просимо військових за заявою мешканців будинку, що вони дозволяють сфотографувати той об’єкт, що їм належить... Щоб не вся комісія виходила, тому що це небезпечно. Виходять представник військових, представник військово-цивільної адміністрації, коли обстановка дозволяє, фотографують цей будинок і потім комісійно розглядають. Як буде «режим тиші», комісійно вийдемо по всім пунктам, і людям будемо виплачувати компенсацію», -  зазначив Вадим Філашкін.

Він також повідомив, що уже в цьому році було проведено 4 засідання комісії з розгляду питань, пов’язаних з наданням грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією РФ,  і на 16,2 млн грн люди  отримають компенсації.   

«На цей рік біло виділено 114 млн грн на Донецьку та Луганську області.  Я думаю, що ми більшу частину цих грошей освоїмо», -  сказав заступник голови Донецької облдержадміністрації.