портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Актуальні питання цивільного захисту населення

Опубліковано 28 листопада 2018 року, 16:40 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

28 листопада в приміщенні медіа-центру РТРК «Регіон-Донбас» відбувся семінар-нарада за участі працівників структурних підрозділів Донецької обласної військово-цивільної адміністрації та представників об’єднаних територіальних громад Донецької області. З огляду на останні події в Україні та світі тема семінару, а саме цивільний захист населення під час виникнення надзвичайної події, виявилася дуже актуальною. Спеціалісти департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької облдержадміністрації розгорнуто пояснили присутнім основні заходи щодо організації цивільного захисту населення під час виникнення надзвичайної події.

Перше питання, яке було розглянуто – це організація та евакуація населення, матеріальних і культурних цінностей на усіх рівнях функціонування системи цивільного захисту. Набір даних механізмів дій дозволяє визначити місце кожного органу державної влади, суб’єкта господарювання та кожного громадянина в умовах загрози або виникнення надзвичайної ситуації. Зокрема ефективність заходів з евакуації на регіональному, місцевому та об’єктовому рівнях забезпечується якісною організацією роботи органів з евакуації, їх підготовкою та навчанням, своєчасним застосуванням розроблених документів з питань проведення заходів з евакуації.

Наступним розділом, який викликав не аби яку дискусію стало питання створення місцевих матеріальних ресурсів. Тут представники ОТГ Донеччини досить жваво обговорювали доцільність накопичення матеріальної бази для підтримки цивільного населення та усунення наслідків НП. Також було розглянуто заходи щодо реалізації постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання гуманітарної та іншої допомоги населенню Донецької та Луганської областей» від 30.01.2015 №21.

Прикінцевим питанням семінару постала організація, забезпечення, а також порядок оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту» від 27.09.2017 № 733 передбачено застосовування наступних систем, засобів комунікації та кінцевих приладів, а саме: сигнально-гучномовних пристроїв (сирен, гучномовців, сигнальних пристроїв, у тому числі встановлених на транспортних засобах), електронних інформаційних табло, електросирен та інших технічних засобів; системи автоматизованого виклику, які забезпечують передачу необхідної інформації (для трансляції мовних або текстових повідомлень); телевізійні та радіокомпанії (для трансляції повідомлень по телебаченню – ефірному, кабельному, супутниковому та по радіостанціях дротовим та ефірним); телефонний зв’язок (для трансляції мовних та текстових повідомлень); сайти та соціальні мережі; спеціальні, локальні та об’єктові системи оповіщення.

З урахуванням стандарту телекомунікації ETSI TS 102182 час оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій складає 3 хвилини для оповіщення 50% населення, протягом 5 хвилин ця кількість повинна складати вже 90% громадян. Підсумовуючи вищезазначене маємо визнати, що питання налагодження та функціонування системи цивільного захисту населення наразі стоїть дуже гостро, а для країни, яка фактично воює - життєво необхідно.