портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Децентралізація – крок до розвитку країни», - Оксана Головко

Опубліковано 09 грудня 2020 року, 15:01

Реалізація реформи децентралізації є значним кроком для розвитку країни. Про це під час П’ятого форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» заявила директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку та зовнішніх відносин Донецької ОДА Оксана Головко.

«Донецька область постійно проводить обмін досвідом з європейськими країнами, у яких процес формування громад завершився вже давно. У кожній країні виникали труднощі й серйозні проблеми, але для кожної європейської країни децентралізація – крок до розвитку. Тому європейці повністю підтримують впровадження цієї реформи в Україні», - сказала Оксана Головко.

Під час свого виступу вона звернула увагу присутніх на роль діяльності міжнародних громадських організацій у процесі створення громад.

«На території Донецької області декілька великих організацій займаються реалізацією проєктів з підтримки спроможності громад. Серед таких організацій Програма розвитку ООН, GIZ, «U-LEAD з Європою» та USAID. Перш за все вони реалізують заходи з підвищення професійних якостей працівників органів самоврядування громад. Також розробляються різногалузеві посібники за потребами громад, посилюються спроможності надання адміністративних послуг тощо. Значна робота була проведена задля надання інструментів для залучення зовнішніх інвестицій у громади. Проте зараз ми змінюємо вектор на розвиток внутрішнього потенціалу громад», - зазначила Оксана Головко.

Протягом дискусії «Розвиток місцевого самоврядування: здобутки та виклики, стратегія і наступні кроки» також значну увагу приділили законодавчому регулюванню функціонування громади та відносин з державою. Народні депутати, голови громад, експерти та управлінці висловили свої позиції щодо необхідних змін у Конституції та законах, які допомогли б громадам розвиватись ефективніше та спростити юридичну комунікацію з центральною владою.

Нагадаємо, форум проходить у форматі відеоконференції. Захід організовується комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад та територій України, Донецькою та Луганською обласними державними адміністраціями за підтримки Ради Європи. Метою форуму є обговорення стану та перспектив розвитку місцевого самоврядування в Україні загалом і, зокрема, в Донецькій та Луганській областях, перш за все актуальних питань законодавчого регулювання, європейського досвіду та стандартів у відповідній сфері.