портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День пам’яті захисників України

Опубліковано 29 серпня 2019 року, 09:25 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

23 серпня 2019 року Президент України підписав Указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. В цей день вся Україна вшановуватиме пам’ять тих, хто не вагаючись віддав за наш щоденний спокій найцінніше – своє життя.

Всі ми пам’ятаємо як в лютому 2014 року, Російська Федерація, порушуючи норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди, анексувала Автономну Республіку Крим і Севастополь, окупувала окремі райони Донецької та Луганської областей. Приблизне число жертв в Україні від бойових дій оцінюють від 30 до
35 тисяч. Із них – понад 7 тисяч загиблих (цивільних і українських військових). Майже 1,5 мільйона мешканців Сходу України вимушено покинули домівки. Знищено інфраструктуру окупованих регіонів, 27 % промислового потенціалу Донбасу незаконно переміщено до Росії.

29 серпня визначено Днем пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України не випадково. Саме наприкінці серпня українці згадують найтрагічнішу сторінку у своїй новітній історії. Іловайський котел забрав життя сотень бійців, десятки – опинилися у полоні. Ті події, в яких українські військові зазнали найбільших за історію АТО втрат, тепер називають «Іловайським котлом» або «Іловайською трагедією».

За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти. Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.

Від початку російської агресії тисячі воїнів так і не повернулися додому. Безліч життів, віддано за незалежність та територіальну цілісність України. Кожен українець має пам’ятати якою ціною виборюється мир і спокій в наших містах.

Російсько-українська війна триває з різною інтенсивністю, яка непорівнювана з бойовими діями 2014-2015 років, але вона не зникла з порядку денного України та світу. Збройні Сили України міцно тримають рубежі.

Слава Захисникам України! Вічна пам’ять загиблим Героям України!