портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Опубліковано 22 червня 2020 року, 09:05

22 червня в Україні вшановують пам'ять жертв війни. Пам'ятна дата була встановлена Указом Президента України від 17 листопада 2000 року №1245\2000 «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні». Щороку український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна.

Для українців війна почалась ще 1 вересня 1939 року, разом із німецьким вторгненням у Польщу. 110–120 тисяч українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тисяч із них загинуло протягом першого місяця війни. Також 1 вересня Люфтваффе бомбардувало Львів та інші західноукраїнські міста, що перебували у складі Польщі. Між 12 та 22 вересня Львів пережив подвійну облогу із заходу нацистськими військами, зі сходу – радянськими. СРСР вступив у Другу світову війну 17 вересня 1939 року на боці нацистської Німеччини. В цей день радянські війська вступили в Польщу на допомогу німецьким військам та окупували Західну Україну та Західну Білорусь.

Протягом двох років Москва була союзницею Берліна. Нацистсько-комуністичний союз був зруйнований 22 червня 1941 року німецьким вторгненням у СРСР. Понад рік з початку німецько-радянської війни вся територія Україна була окупована військами Третього Рейху. Перший населений пункт східної України було звільнено в грудні 1942 року, остаточно вдалося звільнити територію України від нацистів у жовтні 1944-го.

Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил. Нацистський окупаційний режим в Україні був одним із найжорстокіших у світі.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі –демографічні, які оцінюють у понад 10 мільйонів осіб.

 Наш обов’язок – зберегти пам'ять про тих, хто загинув в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму, тих, хто ціною власного життя подарував нам мир.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії зі сторони Росії, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.