портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

До 310-ї річниці проголошення Конституції Пилипа Орлика

Опубліковано 16 квітня 2020 року, 09:00 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

16 квітня 1710 року гетьманом України Пилипом Орликом були підписані Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького - символ козацької державності та демократії. Це був один з перших у Європі правових актів, який закладав основи республіканської форми правління. Ідеї та системи стримувань та противаг між гілками влади, передбачені документом, стали основою для багатьох європейських демократій, зокрема й демократичного устрою сучасної України. Сьогодні одному з перших в Європі конституційних актів виповнюється 310 років.

Конституція Пилипа Орлика – це підсумок розвитку тисячолітньої державної правової  думки в Україні, базою якої виступили «Руська правда» Ярослава Мудрого та «Литовські статути» Литовсько-руського князівства. Документ написаний під беззаперечним впливом ідей західноєвропейського парламентаризму, заклав головні принципи республіканської форми правління та демократичного політичного ладу.

Конституція містила багато цікавих і прогресивних ідей, була на рівні найкращих досягнень тогочасної юридичної думки. Вона значно випереджала свій час та вважається першою демократичною Конституцією світу, оскільки передбачала вільну і незалежну державу, засновану на праві народу на самовизначення. Документ був побудований на демократичних засадах суспільного життя. У тогочасній Європі ці ідеї лише почали формуватися, проте зараз ними керується весь цивілізований світ.

Конституцію, одразу по її прийнятті, визнали уряди Швеції і Туреччини. Вона й сьогодні вражає своєю актуальністю й високим правовим рівнем. Дослідники історії України нині, й не без підстав вважають, що втіливши ідеї її натхненника, гетьмана Івана Мазепи, вона як державний акт на багато століть вперед стала символом боротьби численних поколінь українських патріотів за свободу і незалежність нашої держави.