портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина має намір стати більш привабливою для туристів та конкурентоспроможною на туристичному ринку України

Опубліковано 22 жовтня 2020 року, 16:55

П’ять об’єктів історико-культурного та природного значення у Донецькій області  в подальшому можуть стати «туристичними магнітами» та складовими програми розвитку туризму в Україні.  Про це в.о. начальника управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Аліна Певна сказала під час засідання колегії ОДА, яка відбулася 22 жовтня.

Йдеться про національний природний парк «Святі гори», крейдяні скелі Білокузьминівки, заповідник «Кам'яні могили», соляні шахти Соледару та завод ігристих вин «ARTWINERY».

Перспективним у Донецькій області є розвиток лікувально-оздоровчого туризму. Бальнеологічне значення мають Слов’янські солоні озера, лікувальні грязі та джерела мінеральних вод, Слов’янський курорт державного значення, який працює з 1927 року. Унікальні природні лікарські властивості має соляна шахта в місті Соледар Бахмутського району, де функціонує спелеологічний санаторій.

Однак, найголовніша інформація про туризм у Донецькій області - що побачити і зробити, де зупинитися і як забронювати помешкання, - обмежується інформацією на окремих вебсторінках, у блогах, соціальних мережах і міжнародних платформах на кшталт TripAdvisor, Wikipedia і Facebook.

«Покажчики на магістралях і в містах незрозумілі для гостей, які не знайомі з регіоном. Немає системи туристичних вказівників для спрямування туристів до головних туристичних атракцій або дестинацій, що погіршує їхню помітність і впливає на кількість відвідувачів», -  зазначила в.о. начальника управління культури і туризму Донецької ОДА. 

Проблемою є й загальнопоширена відсутність сучасних громадських туалетів на автострадах і біля більшості туристичних атракцій. 

 Наразі в Донецькій області працює 39 туроператорів на виїзд, однак, у внутрішньому та в'їзному туризмі працює 2 туроператори та 2 турагенти. Для обслуговування туристів в Донецькій області працює понад 150 закладів харчування та понад 300 готелів і закладів розміщення.

Аналіз свідчить, що за 2014-2019 рр. кількість підприємств санаторно-курортної сфери області зменшилась майже на 25 %. Разом з тим, попит на послуги підприємств курортно-рекреаційної сфери постійно зростає. У зв'язку з цим, місцеві громади та промислові підприємства в останні роки активно модернізують об'єкти охорони здоров'я, створюючи сучасні діагностичні та лікувальні центри. Ставка на розвиток туризму може стати перспективним напрямом переорієнтації фахівців промислових підприємств.

Аліна Певна зазначила, що конкурувати в частині туристичної привабливості область зможе лише за умови створення нових якісних туристичних маршрутів, реставрування старої та будівництва нової інфраструктури, створення за цих умов повноцінних туристичних послуг та якісних туристичних продуктів.

Однією з амбітних цілей «Програми розвитку культури і туризму Донецької області на 2021-2023 роки», проєкт якої було схвалено сьогодні на засіданні колегії ОДА,  є будівництво музею російсько-української війни на місці історичних подій 2014 року у м. Слов’янськ. Він  має стати першим сучасним закладом новітньої історії України, яка триває і сьогодні, та новим «туристичним магнітом» області.

 В умовах децентралізації влади туризм може стати альтернативним способом залучення інвестицій в сільську місцевість, дати поштовх для розвитку малого і середнього бізнесу та зміцнити їх бюджети, тому дуже важливим є розвиток етнотериторій (зон зеленого туризму) у Волноваському, Великоновосілківському, Добропільському, Мангушському районі, Іллінівській сільській, Олександрівській селищній, Лиманській міській об’єднаних територіальних громадах.