портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донецька ОДА долучилась до обговорення ролі банків в умовах ринку землі

Опубліковано 30 січня 2020 року, 16:00

Відбулась селекторна нарада Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України під головуванням заступника Міністра Тараса Висоцького та за участю представників банківського сектору.

В нараді взяли участь керівництво та спеціалісти департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, представники філії – Донецького регіонального управління АТ «Ощадбанк» та Краматорської філії АТ КБ «ПриватБанк».

Тема наради: «Роль і завдання банків в умовах ринку земель сільськогосподарського призначення». 

 Тарас Висоцький презентував напрями держпідтримки АПК у 2020 році, участь державних та комерційних банків в реалізації механізму надання фінансової підтримки та можливості надання фінансової підтримки сільгоспвиробникам на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення із застосуванням нового механізму - державного фонду гарантування кредитів, початок роботи якого планується на вересень 2020 року.

Заступник Міністра повідомив, що напрямки використання 4,0 млрд. грн., передбачених У Державному бюджеті України на 2020 рік на підтримку заходів в АПК, були визначені за підсумками  обговорень  з галузевими асоціаціями, громадськими об’єднаннями агровиробників,

 Після наданих ними пропозицій було визначено наступні напрями підтримки:

- Компенсація відсотків за банківськими кредитами, залученими на купівлю земель сільгосппризначення з обмеженням отримання у 5 млн. грн на один рік (орієнтовно на 500га);

- Компенсація 25 % вартості вітчизняної сільгосптехніки та обладнання;

- Часткова компенсація відсотків за наданими кредитами на поповнення обігових коштів та основних фондів для сільгоспвиробників з річним оборотом до 20 млн. грн;

- Розвиток хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними;

- Підтримка розвитку тваринництва для сільгоспвиробників (юридичні особи та фізичні особи – підприємці):

- Часткова компенсація вартості будівництва тваринницьких комплексів;

- Часткова компенсація вартості закуплених племінних тварин, сперми ВРХ та ембріонів;

- Часткова компенсація вартості закуплених бджолосімей.

Підтримка фермерських господарств:

- Підтримка розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації;

- Часткова компенсація вартості дорадчих послуг;

- Часткова компенсація ЄСВ сімейним фермерським господарствам;

- Часткова компенсація вартості сертифікації органічної продукції.

Окремо передбачено 240 млн. грн. на формування статутного капіталу державного фонду гарантування кредитів, отриманих на купівлю земель сільгосппризначення.

Наголошено, що держпідтримка має на меті забезпечити розвиток малого підприємництва, фермерства, сільськогосподарської обслуговуючої кооперації.

Всі механізми держпідтримки у 2020 році будуть впроваджуватись через уповноважені банки.

Учасники наради отримали запевнення, що з держбюджету 2020 року будуть сплачені кошти за тими напрямами, які не були профінансовані у жовтні-грудні 2019 року, а також розмір держпідтримки може бути збільшений через зміни до Держбюджету у разі використання вже передбачених 4,24 млрд. та перерозподілений за напрямками.