портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Іллінівська громада розвиває медицину та дбає про молодь

Опубліковано 02 червня 2020 року, 14:40

Іллінівська сільська громада об’єднала 25 населених пунктів з населенням трохи менше 10 тис. жителів. Територія велика для такої кількості жителів – понад 526 кв. км. Але тут постійно намагаються наблизити послуги до людей. 

Сільські амбулаторії стануть своїми

У рамках державної програми з розвитку доступної медицини, в Іллінівській ОТГ збудували дві нові сільські амбулаторії. Їх не встигли здати в експлуатацію – завадили деякі технічні питання з підрядниками та карантин. Одна амбулаторія – в Іллінівці, друга – в селищі Клебан Бик.

З місцевого бюджету на устаткування додали по 120 тис. грн, на озеленення території – по 300 тис. грн, розповідає Наталя Лебедева,  перша заступниця сільського голови.

Медичні закладі сільської громади – 8 ФАПів та 4 амбулаторії – знаходяться у складі Костянтинівського районного ЦПМСД та утримуються з районного бюджету. В громаді міркують про створення власного комунального закладу.  Про це говорили під час консультацій з експертами Донецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Для такої кількості населення недоречно створювати Центр первинної медико-санітарної допомоги. За словами Наталії Лебедевої, комунальним закладом стане Іллінівська амбулаторія, решта медичних установ громади будуть філіями.

Коли нові амбулаторії  відкриються, сільська рада прийматиме рішення про створення комунального підприємства. Поки в громаді шукають людину на посаду головного лікаря – йому доведеться пройти реєстрацію та отримати ліцензію.

У селищі Клебан Бик збудували амбулаторію з житлом для лікаря. Тут дві просторі кімнати, два санвузли та велика кухня. Чекатимуть на сімейного лікаря, готового приїхати працювати в село.

Діюча амбулаторія знаходиться у будівлі, яка раніше була районною лікарнею, зі стаціонарними ліжками на 75 пацієнтів. Зараз пацієнтів лікує Володимир Шалімов – сімейний лікар з 32-річним медичним стажем. На території обслуговування проживає 1300 жителів  (це три села Катеринівського старостинського округу – села  Катеринівка та Плещіївка, селище Клебан Бик).

Але у сімейного лікаря  2200 пацієнтів, послугами амбулаторії користуються більше людей з сусідніх сіл, які не входять до складу Іллінівської ОТГ. У амбулаторії можна отримати всі базові послуги первинної медицини. Коли переїдуть до нової будівлі, громада вирішуватиме, що робити зі старою лікарнею. Серед варіантів – облаштувати хоспіс, спільний заклад для сусідніх міст, бо своїми силами не потягти.

Молодіжний центр для дозвілля та розвитку

Два нових молодіжних центри збудували  в Іллінівській громаді – в селі  Олександро-Калинове та селищі Клебан Бик. Обійшлись без урочистостей на відкритті, через карантин.

У Клебан Бику молодіжний центр розмістили в будівлі селищного клубу. На ремонт витратили 200 тис. грн з місцевого бюджету. Меблі, обладнання та музичну апаратуру придбали за рахунок донорської допомоги від чеської організації «Людина в біді».

Лариса Лашина, директор Будинку культури, на базі молодіжного центру готова розвивати творчість у селищі. Тут з’явиться вокальний колектив. Охочих співати багато. Клавішні інструменти подарували донори. Коли молодіжний центр відкриється, тут буде аерофутбол, настільний хокей, більярд та теніс. Можна буде пограти в настільні ігри. Проведуть вай-фай, щоб ще більше зацікавити молодь.

«Не будемо робити акцент тільки на молоді, хочемо зробити центр дозвілля для усіх жителів Клебан Бика та Катеринівки, - розповідає староста Андрій Байгуш. – На свята в нас збирається багато людей. У клубі є глядацький зал та сцена, раніше крутили кіно. Плануватимемо ремонт клубу, треба шукати гроші».

Сільський туризм поєднують з екологічним

На території Іллінівської ОТГ знаходиться регіональний ландшафтний парк «Клебан Бик». Тут можна не тільки насолодитись касою краєвидів чи скупатись в озері, але й дізнатись багато цікавого, замовивши екскурсію. За словами Тетяни Керносенко, начальниці відділу рекреації РЛП «Клебан Бик», розроблені декілька туристичних маршрутів. Найпопулярніший – на центральній ділянці протяжністю 4 км. Облаштовані оглядові майданчики, де можна перепочити.

Два роки тому об’єднали екологічний та сільський туризм. Гості можуть приїхати до парку на відпочинок, а також відвідати музей народного побуту в Олександро-Калиновому, пройти по інших туристичних локаціях в селі та залишитись на відпочинок в еко-садибі. Такі спільні екскурсії користуються попитом.

Андрій Тараман, засновник ГО «Енеїда» - серед найактивніших жителів села, хто разом з однодумцями  започаткував сільський туризм. Усе закрутилось навколо музею «Довкілля».  До війни сільський музей користувався чималим попитом у жителів Донецька та  туристів, які їхали до обласного центра. 

«Ми були першими в регіоні, хто започаткував сільський туризм, - розповідає Андрій Тараман. –  Туристам треба було десь поїсти – ставили столики. Просили продати їм домашніх курей, яйця - організовували продаж під замовлення. Коли постало питання залишитись на ніч, організували чотири агросадиби».

Коли вирішили поєднати сільський туризм з екологічним, стало виходити ще цікавіше. Віслючка Данка – місцева героїня, бере участь у маршруті по парку «Смолянська полонянка». Маршрут у селі періодично змінює локації, в залежності від можливостей. Серед локацій – спілкування з майстром по дереву, прогулянка селом на велоузварі ( саморобна бричка з велосипедними характеристиками), колись була локація поготувати домашню птицю та худобу – це дуже цікаво для дітей з міста.

«Смолянський куліш» - серпневе свято, яке стало візитівкою Іллінівської громади. Туди збирається вдесятеро більше людей, ніж жителів села Олександро-Калинового, де відбувається це свято.


За інформацією Прес-центру ініціативи "Децентралізація"