портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України від 22 квітня

Опубліковано 23 квітня 2020 року, 09:01 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль: Ми продовжуємо карантин і маємо чіткий план виходу з нього
«Якщо все буде добре і епідемічна ситуація буде сприяти, то 11 травня ми зможемо говорити про відкриття парків та скверів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, частини об’єктів побутових послуг. Можливо, будуть інші пом’якшувальні заходи. Але про них ми зможемо говорити пізніше», – зазначив Прем’єр-міністр.

Уряд продовжив карантин до 11 травня
«Передбачається продовження терміну дії карантину до 11 травня 2020 року. Разом з цим пропонується дозволити перевезення в міському транспорті осіб, які виявили бажання бути донорами крові, а також залучати до роботи окремих категорій працівників без проходження обов’язкового профілактичного огляду, термін якого припав на період карантину», – зазначив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 22 квітня в Україні 6592 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 174 летальні, 467 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 467 нових випадків.

Денис Шмигаль: Цифровізація державних послуг набагато полегшить життя, особливо, під час карантину
При розробці Державного веб-порталу державних послуг «ДіЯ» вже доступні перші соціально важливі онлайн-послуги для громадян та низка пріоритетних послуг для бізнесу. «За допомогою порталу можна розпочати бізнес, оформити низку ліцензій, дозволів чи отримати витяги з реєстрів. Загалом на порталі наразі реалізовано 27 публічних послуг онлайн», – зазначив очільник Уряду та додав, що загалом впродовж цього року в онлайн буде переведено 50 пріоритетних послуг, що відповідають 80% усіх звернень громадян.

Уряд надаватиме допомогу працівникам по частковому безробіттю на період карантину
«Ми закликаємо усіх роботодавців не звільняти людей, зберігати робочі місця. У разі вимушеного скорочення робочих годин для працівників або так званого “часткового безробіття”, Уряд готовий компенсувати витрати на заробітну плату. Своїми рішеннями, ми прагнемо максимально сприяти збереженню зайнятості та запобігати зростанню безробіття у період карантину та після нього», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Уряд продовжує ініціювати антикризові заходи для соціального захисту громадян
«Люди втрачають засоби для існування. Тому ми пропонуємо додаткові програми соціальної підтримки для сімей з дітьми в період карантину», – зазначила Міністр соціальної політики Марина Лазебна. Рішенням Уряду запроваджено виплату допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які належать до першої і другої групи платників єдиного податку та сплачували єдиний соціальний внесок, на період карантину та на один місяць після дати його відміни.

Укрпошта забезпечить безперервність доставки одноразової грошової допомоги українцям, – Владислав Криклій
«Одним із основних пріоритетів роботи Укрпошти на час пандемії є не тільки розвиток бізнесу, а, насамперед, забезпечення наших громадян найнеобхіднішим, у тому числі, доставкою пенсій та інших виплат. Тому ми ініціювали відповідні зміни до порядку виплати одноразової грошової допомоги, щоб люди отримали гроші вже зараз», – прокоментував рішення Уряду Міністр інфраструктури України.

Олексій Чернишов проінспектував найбільш постраждалі від пожеж села на Житомирщині
Разом з головою Житомирської ОДА Віталієм Бунечком, керівництвом області та району, а також представниками ДСНС та лісового господарства Олексій Чернишов зустрівся з місцевими мешканцями та провів оперативну нараду щодо відновлення життєдіяльності постраждалих населених пунктів. Станом на 21 квітня вогнем знищено або ж суттєво пошкоджено 73 жилих домогосподарства. Внаслідок надзвичайної ситуації було відселено близько півсотні людей.

Уряд затвердив порядок використання коштів для боротьби з COVID-19
22 квітня 2020 року Уряд затвердив порядок направлення коштів «фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» на відповідні напрямки. Фінансування фонду, відповідно до закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік», складає 64,7 млрд грн.

Європейською Комісією схвалено пропозицію щодо надання Україні макрофінансової допомоги на суму 1,2 млрд євро
З огляду на нагальну потребу у залученні додаткових ресурсів для забезпечення боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, Міністерство фінансів України розраховує на оперативне узгодження та прийняття відповідного позитивного рішення Європейським Парламентом та Радою ЄС.

Вадим Пристайко обговорив координацію допомоги для боротьби з COVID-19 з керівництвом Світового конгресу українців
«Механізм покращить взаємодію з усіма партнерами, які підтримують Україну. Важливо, що й Україна робить свій внесок у боротьбу з пандемією у світі, допомагаючи партнерам. Українські літаки безперервно доставляють по усьому світу необхідні вантажі для боротьби з коронавірусом, а українські спиртзаводи здатні виробляти рекордні обсяги медичного спирту для засобів дезінфекції», – підкреслив  Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Німеччина виділить Україні 25,5 млн євро на будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб
«Незважаючи на «карантинні» скорочення бюджетних видатків по інших міністерствах, за результатами секвестру нам було збережено 20 млн грн для співфінансування на придбання житла для ВПО та 20 млн грн на компенсацію за зруйноване через збройну агресію Російської Федерації житло. Підтримка наших іноземних партнерів, особливо в питаннях, пов’язаних зі збройною агресією Росії, є дуже важливою для нас, ми високо це цінуємо», – наголосив Віце-прем‘єр-міністр Олексій Резніков.

Україна та Республіка Білорусь проведуть Третій форум регіонів у жовтні 2020 року
Міністр закордонних справ України провів телефонну розмову з Міністром закордонних справ Республіки Білорусь Володимиром Макеєм. Дмитро Кулеба висловив вдячність білоруській стороні за плідну співпрацю у протидії поширенню COVID-19. Співрозмовники високо оцінили взаємодію відомств обох країн у справі повернення українських та білоруських громадян на Батьківщину у березні-квітні цього року.

Уряд визначив напрямки підтримки фермерських господарств та кооперативів
«Серед важливих рішень, які прийняті сьогодні Урядом, це підтримка фермерських господарств та кооперативів. Ефект від роботи АПК є очевидним і значущим для всієї економіки, тому розширення напрямків для малих фермерів, для об’єднань фермерів дозволить їм отримати доступ до додаткових коштів, наростити виробництво сільськогосподарської продукції, оновити виробниче обладнання і загалом стимулювати підприємництво на селі», – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Уряд затвердив перспективні плани формування територій громад ще двох областей
«Над створенням перспективних планів громад працювали Міністерство, профільний комітет Верховної Ради України, облдержадміністрації, народні депутати від округів та експерти. Перспективні плани мають забезпечити формування таких спроможних громад, які будуть здатні надавати населенню якісні адміністративні та інші послуги, а отже територіальні громади матимуть більші можливості для свого розвитку», – прокоментував проекти розпоряджень Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Денис Малюська: Уряд схвалив законопроект, який посилює захист прав та інтересів дітей
Міністерство юстиції України  розробило законопроект, який передбачає забезпечення захисту прав та інтересів дітей шляхом скорочення процесуальних строків судового розгляду справ, що стосуються усиновлення, встановлення опіки, піклування, позбавлення батьківських прав, відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав, а також вдосконалення порядку розгляду справ окремого провадження, виключивши положення щодо участі присяжних у процесі їх розгляду.

Денис Малюська: Схвалений Урядом законопроект про медіацію дозволить розвантажити судову систему
«Хоча в Україні практика вирішення конфліктів та спорів шляхом медіації поступово збільшується, однак досі законодавством України процедура медіації залишається не врегульованою. Водночас підготовка відповідного проекту закону продиктована також необхідністю ратифікації та імплементації Сінгапурської конвенції про медіацію», – зауважив Міністр юстиції України.

Уряд схвалив законопроект щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів
Як зазначив Міністр юстиції Денис Малюська, цей законопроект має на меті удосконалити порядок утворення та діяльності третейських судів шляхом посилення вимог до організацій, при яких можуть діяти постійно діючі третейські суди, та розширення повноважень органів третейського самоврядування з метою ефективного здійснення третейського розгляду відповідно до кращих європейських практик.

У зв’язку з продовженням карантину до 11 травня - всі заклади освіти продовжують працювати з використанням технологій дистанційного навчання
«Карантин продовжено, а це означає, що ми маємо бути готові до завершення навчального року дистанційно. МОН надало роз’яснення для всіх закладів освіти та публікує рекомендації на офіційних ресурсах», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій

Уряд змінив порядок призначення на державну службу на період карантину
На черговому засіданні Кабінету Міністрів України Уряд затвердив окремий порядок призначення на посади державної служби на період карантину. Це було обумовлено тим, що Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" було зупинено дію Закону України "Про державну службу" в частині проведення конкурсів на посади державної служби та призначення на посади державної служби за результатами конкурсу.

Відтепер правила спортивних змагань не потребуватимуть державної реєстрації, – Вадим Гутцайт
«Якщо раніше правила подавалися на затвердження до Мінмолодьспорту, а потім наказ відправлявся на процедуру державної реєстрації, то на сьогодні ця бюрократична ланка змінена. Міністерство молоді та спорту отримує правила та погоджує їх відповідно до своєї компетенції. Адже це є нормативно-правовий акт, який спрямований на полегшення формальностей. Таке рішення давно вже очікували національні спортивні федерації та вся спортивна спільнота», – наголосив Міністр молоді та спорту.