портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 1 квітня 2020 року

Опубліковано 02 квітня 2020 року, 09:35 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль: Проєкт «Велике будівництво» триває навіть попри виклики сьогодення
«В цей період системних викликів ми продовжуємо програму «Велике будівництво». Ремонт доріг не можна припиняти. Це запорука економічного розвитку. Це консолідована позиція Уряду, Президента України та депутатів», –  заявив очільник Уряду. За його словами, сьогоднішніми рішеннями ми пропонуємо покращити умови залучення інвестицій у розвиток дорожнього господарства.

Держбюджет в умовах карантину: надходження в березні склали 78,4 млрд грн
За оперативними даними Державної казначейської служби ,у березні 2020 року до загального фонду державного бюджету надійшло 78,4 млрд грн, розпис виконано на 89,3%. При цьому було відшкодовано 10,6 млрд грн податку на додану вартість.

Covid-19: Інформаційна підтримка бізнесу
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з Офісом з просування експорту анонсує запуск онлайн-платформи для інформування підприємців-експортерів щодо оновлень, пов'язаних з профілактичними заходами для протидії розповсюдженню Covid-19.

НКЦПФР буде виявляти небанківські фінансові групи на фондовому ринку
29 березня 2020 року набрало чинності рішення НКЦПФР від 05.11.2019 року №677, яким внесені зміни до «Положення про консолідований нагляд за діяльністю небанківських фінансових груп, переважна діяльність у яких здійснюється особою, яка отримала ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку».

Мінцифри: Під час карантину ФОП можуть не вести книгу обліку доходів
Через неможливість придбання книги та ведення в ній обліку доходів і витрат, Уряд ухвалив рішення тимчасово припинити їх використання на період карантину.

Уряд посилить заходи безпеки для боротьби з коронавірусом
«З метою унеможливлення поширення коронавірусної хвороби пропонується запровадити ефективну комбінацію профілактичних немедикаментозних заходів, серед яких: домашня ізоляція, соціальне дистанціювання осіб віком старших 60 років, обмеження відвідування парків та зон відпочинку та інше», – сказав на засіданні Уряду Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Визначено умови, за яких торговельним ринкам дозволено працювати під час поширення коронавірусної інфекції в Україні
«Важливо, щоб незважаючи на карантинні заходи, люди мали змогу придбати харчові продукти. Дотримання умов співробітниками торговельних ринків будуть контролювати відповідні органи. Відповідальність за дотримання умов при відкритті ринків і рішення про доцільність їх відкриття повністю залежить від рішень органів місцевого самоврядування», – зазначає заступник Міністра охорони здоров’я України – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 1 квітня в Україні 669 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 17 летальних (4 за останню добу), 10 пацієнтів одужало. За добу було підтверджено 120 нових випадків.

В Україну прибув літак із гуманітарною допомогою Китаю з медичними наборами
Про цю гуманітарну допомогу домовилися під час телемосту між двома державами, який відбувся 24 березня в Посольстві Китайської Народної Республіки в Україні. В рамках допомоги Україною отримано набори для виявлення РНК-номінального коронавірусу COVID-19, медичні одноразові засоби захисту (костюми, хірургічні рукавиці, бахіли), медичні захисні окуляри, інфрачервоні термометри.

Перша в Україні Програма медичних гарантій стартувала у повному обсязі – НСЗУ
Договори з НСЗУ на надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій станом на сьогодні підписали 1 524 заклади спеціалізованої медичної допомоги. З них 50 приватних. Це 90% закладів, які подали свої пропозиції НСЗУ. Ще 138 проектів договорів очікують на підписання.

МОЗ: Медична допомога пацієнтам з інфекційними захворюваннями надається безкоштовно
«МОЗ України буде контролювати, щоб пацієнти із коронавірусною хворобою, які потрапляють у лікарні, мали повне забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами для симптоматичного лікування, а в разі потреби специфічного лікування – і відповідне забезпечення», – нагадав заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

Лікарі за рік дії програми «Доступні ліки» виписали близько 15 млн електронних рецептів
За цей рік ліки за електронними рецептами отримали понад 2 мільйони людей. Ліки від  серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу та бронхіальної астми стали ще доступнішими. Правила у системі є єдиними, прозорими та зрозумілими для всіх учасників програми реімбурсації: лікарів, пацієнтів, аптек та фармацевтів.

Мінсоцполітики: З 1 травня 8,5 мільйона пенсіонерів отримають проіндексовані пенсії
Відповідне рішення, розроблене Міністерством соціальної політики, було прийнято 1 квітня на засіданні Уряду. Постановою, зокрема, передбачено індексацію пенсій в травні 2020 року 6,9 млн пенсіонерів на 11%.

Уряд підвищує пенсійне забезпечення людей старше 80 років
Відповідним рішенням Уряду передбачено встановлення щомісячної виплати у розмірі до 500 гривень пенсіонерам старше 80-річного віку, в яких розмір пенсії не перевищує 9 205 гривень, – зазначила Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Уряд встановив доплати окремим категоріям громадян та індексацію пенсій
Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою визначається механізм проведення перерахунку пенсій, встановлення щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів старше 80-річного віку та виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1000 грн.

Уряд збільшив на 11 відсотків страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві
Розмір щомісячних страхових виплат буде збільшено з 1 березня 2020 року більш ніж 205 тисячам потерпілих на виробництві та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого.

Мінцифри оголошує старт Національного конкурсу ІТ-проєктів #HackCorona in Ukraine
«Сьогодні колективний розум потрібен нам, як ніколи. У такий непростий час важливо об'єднати зусилля та зробити усе, щоб побороти епідемію. Країні потрібні нові ідеї та IT-рішення», – наголосив Віце-прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. До участі у конкурсі запрошуються борці за соціальну користь: розробники, стартапери, маркетологи, дослідники та громадські активісти.

Дмитро Кулеба: Вперше з 2010 року Глава МЗС Китаю відвідає Україну
«Україна зацікавлена у розвитку стратегічного партнерства з Китаєм. Ви і я маємо усі можливості, аби наповнити його амбіційними проектами, що приведуть до зустрічі лідерів наших держав», – наголосив Дмитро Кулеба.

Україна та Індія захищатимуть своїх громадян, які не можуть повернутися додому через коронавірус
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч з Послом Республіки Індія в Україні Партхою Сатпатхі. Співрозмовники відзначили високий рівень двосторонньої взаємодії з допомоги громадянам обох країн в умовах пандемії. Вони домовилися, що Індія сприятиме захисту інтересів громадян України, які наразі не можуть залишити територію цієї країни. Україна, відповідно, надаватиме такого сприяння індійським громадянам.

Коментар МЗС щодо ситуації у зоні конфлікту на Донбасі на тлі пандемії COVID-19
МЗС України поділяє стурбованість наших французьких та німецьких партнерів щодо відсутності прогресу у процесі мирного врегулювання на Донбасі на тлі пандемії COVID-19, висловлену 30 березня у спільній заяві міністрів закордонних справ цих країн.

Уряд створив спеціальну комісію для належного виконання рішень ЄСПЛ
Уряд створив Комісію з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини. Рішення, прийняте на засіданні Кабінету Міністрів,  дозволить забезпечити ефективну взаємодію органів державної влади для своєчасного виконання рішень ЄСПЛ. Крім того, належне виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань позитивно вплине на імідж держави та дозволить суттєво зменшити видатки Державного бюджету на виконання рішень ЄСПЛ.

Укрзалізниця почала безкоштовне перевезення правоохоронців службовими поїздами
Наразі погоджено та курсує цілий перелік службових поїздів для підвозу залізничників до своїх робочих місць. Такі маршрути організовані на всіх залізницях, крім Львівської та Південної, де підвіз працівників здійснюється автотранспортом. Укрзалізниця розширює соціальні програми з безкоштовного перевезення службовими поїздами. З 31 березня почалось перевезення медиків, зараз – правоохоронців.

Ольга Оніщук: Органи нотаріату продовжують працювати під час карантину
«Держава не зможе ефективно функціонувати без діяльності органів нотаріату, навіть в період дії карантину, адже нотаріуси вчиняють велику кількість нотаріальних дій, які в деяких випадках є життєво необхідними як для кожної людини окремо, так і в цілому для держави», – зазначила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Держводагентство узгодило режими роботи дніпровських та дністровських водосховищ на квітень
Міжвідомча комісія з узгодження режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ вперше за понад 50 років узгодила он-лайн режими роботи водосховищ на квітень 2020 року.