портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 10 квітня 2020 року

Опубліковано 13 квітня 2020 року, 09:05 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль: Уряд розробляє стратегію виходу з карантину вже у травні
Лише після того, як динаміка почне знижуватися, держава розпочне вихід з карантину, але за нових соціальних стандартів життя. Уряд зараз фактично цілодобово працює над відповідною стратегією. «У травні Україна має піти на роботу. У яких умовах, у яких нових соціальних стандартах, у яких часових рамках –  це ті питання, над якими Уряд працює разом з аналітиками», – відзначив Прем’єр-міністр України.

Марина Лазебна: Уряд запроваджує низку соціальних програм допомоги людям
За її словами, Міністерство соціальної політики вже з наступного тижня запроваджує експериментальний проект допомоги зі сплати за ЖКП. Крім того, Міністр соціальної політики поінформувала про ще один проект – «Допомога поруч».

ФОПам, які вимушено призупинили свій бізнес через карантин, будуть виплачувати допомогу на дітей, – Марина Лазебна
«Є фізичні особи-підприємці та інші самозайняті, яким зараз дуже складно, але вони не хочуть припиняти підприємницьку діяльність і фактично пішли у неоплачувану відпустку. Такі особи не можуть прийти у центр зайнятості та отримати статус безробітного», – сказала очільниця Міністерства.

З’явився освітній серіал «Оплата комуналки он-лайн. Залишайся вдома»
9 квітня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України спільно із сервісом онлайн-платежів та переказів Portmone.com (http://portmone.com/) презентували освітній серіал «Оплата комуналки он-лайн. Залишайся вдома». Мета освітнього серіалу – навчити громадян, особливо людей поважного віку, різним способам оплати комунальних платежів, не виходячи з дому. Оплата комунальних платежів он-лайн – це єдиний безпечний для здоров’я варіант оплати під час карантину. 

Мінсоцполітики вживає необхідних заходів для запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі
В умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 установи та заклади, що надають послуги екстрено (кризово) особам, які постраждали від домашнього насильства, працюють у робочому режимі та забезпечують надання соціальних послуг постраждалим особам з обов’язковим дотриманням правил карантину.

МОЗ оновило протокол лікування хворих на COVID-19, щоб ефективніше боротися з коронавірусною інфекцією
«Над оновленням протоколу лікування хворих на COVID-19 ми працюємо постійно. В цілодобовому режимі відслідковуємо найкращий практичний досвід інших країн у боротьбі з коронавірусом, а також власний, і будемо за потреби вносити у протокол зміни задля ефективнішого результату лікування. Зокрема, сьогодні наші фахівці визначили більш чіткий алгоритм застосування лікарських засобів, а також можливість застосовувати препарат «Фавіпіравір», – зазначив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Обмежувальні заходи потрібні, щоб не допустити масового інфікування, - Віктор Ляшко
Запроваджені Урядом обмежувальні заходи на час карантину спрямовані на те, щоб запобігти одночасній критичній кількості захворівших людей, які потребуватимуть інтенсивної терапії, і тим самим не допустити перенавантаження на заклади системи охорони здоров’я, як це спостерігається у європейських країнах. На цьому наголосив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України.

Інформація про готовність медичних закладів України до боротьби з коронавірусом відтепер доступна онлайн
«Портал надає змогу наживо контролювати ситуацію із забезпечення лікарень і швидко реагувати в разі потреби: постачати ліки, обладнання, доукомплектовувати персоналом тощо. Також портал дозволяє усвідомити дійсну ситуацію в країні і, сподіваюся, це дозволить припинити розповсюдження фейків», – зазначив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Уряд удосконалив механізм оплати на визначені послуги за програмою медичних гарантій
Це означає, що протягом другого кварталу лікарні за відповідними пакетами медпослуг отримуватимуть 100% глобального бюджету замість комбінованої оплати, як передбачалося раніше. Рішення спрямоване на доступність та якість медичних послуг для пацієнтів в умовах поширення коронавірусної хвороби.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 10 квітня в Україні 2203 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 69 летальних, 61 пацієнт одужав. За добу зафіксовано 311 нових випадків.

Прем'єр-міністр провів перше установче засідання Ради з питань економічного розвитку України
Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося перше установче засідання Ради з питань економічного розвитку України. «Мета нашої Ради – створення кількох стратегій. Перша – це комплекс швидких заходів, які б Уряд міг взяти в роботу як реакцію на пандемію. Друга – ті кроки, які нам потрібно запровадити для стимулювання економіки. І третя – довгострокова стратегія розвитку України», – підкреслив Прем'єр-міністр.

Уряд розробляє ряд програм по збереженню робочих місць – Ігор Петрашко
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства заявив, що у разі підтримання Верховною Радою змін до Державного бюджету запрацює програма по так званому «тимчасовому безробіттю». Програма передбачає, що підприємства, які залучають працівників до роботи частково, отримуватимуть компенсацію на виплати таким працівникам.

Дмитро Кулеба: Українські експортери отримали додатковий доступ на ринок Сінгапуру
«Будь-які кризи приносять також і нові можливості. Доступ українських товарів на ринок Сінгапуру допоможе нашим підприємцям нарощувати експорт попри коронавірусну кризу», – заявив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Світовий банк додатково виділить Україні 50 мільйонів доларів для підтримки вразливих верств населення у період епідемії коронавірусу
Україна отримає додаткові кошти від Світового банку в розмірі 150 мільйонів доларів, зокрема, 50 мільйонів доларів для підтримки вразливих верств населення у період епідемії COVID-19 та 100 мільйонів доларів для поліпшення рівня соціального захисту загалом. Про це на зустрічі у Києві домовилися представники Уряду та Світового банку.

Уряд надав можливість першочергово спрямовувати субвенції соціально-економічного розвитку регіонів на боротьбу з COVID-19
Відповідні зміни до Порядку та умов надання субвенції соціально-економічного розвитку регіонів закріплені у постанові, яку Кабінет Міністрів прийняв на своєму засіданні 8 квітня. Ці зміни передбачають, зокрема, першочергове спрямування субвенції на здійснення заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусною інфекцією.

Уряд вніс зміни до постанови про запровадження спецмита на імпорт вугілля
«У процесі роботи над документом ми зіштовхнулися з необхідністю розмежувати вугілля, яке видобувається в Україні, та вугілля, яке ми вимушені імпортувати. Тому доволі довго постанова №261, ухвалена на доручення Президента 18 березня, була на доопрацюванні. Однак ми змогли виробити механізм, який з 15 квітня встановлює 65-відсоткове мито на імпорт того типу вугілля, яким Україна здатна самотужки забезпечити свій ринок», – зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Укрпоштою підписано договір на придбання 500 авто для пересувних відділень
Підписання договору відбулось за участі Міністра інфраструктури України Владислава Криклія, який відзначив актуальність запровадження пересувних відділень: «Завдання держави – зробити так, щоб кожна бабуся чи дідусь, як би далеко вони не жили від міста, могли отримати пенсію, сплатити комунальні, купити ліки чи базовий набір продуктів. Епідемія коронавірусу та обмеженість міжміського пересування тільки підняла на поверхню всі ці потребие».

У рамках програми «Велике будівництво» розпочалися роботи на стратегічно важливій дорозі між Сєвєродонецьком та Станицею Луганською, – Владислав Криклій
«Восени минулого року Президент України Володимир Зеленський дав доручення відремонтувати цю дорогу повністю. У березні визначили переможців тендерів та стартувала активна фаза дорожніх робіт на першій ділянці. Зараз розпочали поточний середній ремонт на чотирьох ділянках», – відзначив Владислав Криклій.

Фахівці Держпродспоживслужби та представники Європейської бізнес асоціації обговорили ряд питань імпорту та експорту продукції
Під час відеозустрічі учасники, зокрема, обговорили особливості роботи суб’єктів господарювання в рамках обмежень, запроваджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про ветеринарну медицину та благополуччя тварин
У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №3318 «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», який передбачає реформування такого важливого напрямку, як ветеринарна медицина, а також інших суміжних з ним сфер – сфери виробництва, реєстрації, обігу і застосування ветеринарних препаратів. Документ розроблено робочою групою при Мінекономіки із залученням широкого кола зацікавлених сторін.

Ольга Оніщук: Офіс протидії рейдерству продовжує захищати інтереси законних власників під час карантину
У Міністерства юстиції є інструменти для миттєвого реагування на незаконні дії державних реєстраторі навіть в умовах карантину. Зокрема, відповідно до пункту 8 оновленого Порядку розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції, згідно з яким розгляд таких скарг здійснює Мін'юст невідкладно й одноособово.

ТОП-5 підсумків 1-го тижня Всеукраїнської школи онлайн: мільйони переглядів, прикрі помилки та вибух #руханка у ТікТок
Впродовж першого тижня роботи у вільний доступ було викладено 165 уроків з 11 предметів для 5-11 класів. Лише на YouTube-каналі МОН уроки переглянули понад 3,5 млн глядачів. МОН зібрало короткі підсумки першого тижня роботи проекту – тут і про прикрі помилки, і про вибух інтересу в ТikTok, і цікава статистика про те, хто та які саме уроки найбільше дивились на медіаресурсах МОН.  

Зросла кількість відвідувачів порталу «Велика українська енциклопедія»
Зростає і кількість відвідувачів порталу https://vue.gov.ua/. Адже в умовах карантину і відсутності можливості користуватися фондами більшості наукових бібліотек зростає попит на науково виважену і правдиву інформацію.