портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 16 січня 2019 року

Опубліковано 17 січня 2019 року, 10:52 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Україна понад 1100 днів живе без російського газу, – Прем’єр-міністр

Україна понад 1100 днів живе без закупівлі російського газу, який до 2014 року був ключовим енергоресурсом для нашої країни, а відтак причиною нашої повної енергетичної залежності від Росії. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Сьогоднішнє засідання розпочалося хвилиною мовчання в пам’ять українських воїнів, які 242 дні боронили Донецький аеропорт. Глава Уряду наголосив, що подвиг наших борців за незалежність не можна забувати. «І ми маємо робити все, аби відстояти незалежність», – сказав Прем’єр-міністр.

Він зауважив, що незалежність – це не тільки політична категорія. Незалежність – це й економічна та енергетична спроможність розвиватися.

«Російський газ був зброєю проти України, проти нашої незалежності», – сказав Володимир Гройсман. Він нагадав, що рішення відмовитися від російського газу було непростим. Але завдяки тодішньому Главі Уряду Арсенію Яценюку та згодом і Президенту України Петру Порошенку воно було втілено.

«Це дало змогу закріпити незалежність і відмовитися від тиску, який здійснювався на нашу державу, – зазначив Глава Уряду. – Перед нами зараз стоїть чітке завдання: не змінити постачальника газу, а самим забезпечити свої потреби. Для цього треба кратно збільшувати видобуток – і тут ми зробили великий прорив шляхом дерегуляцій та запровадження прозорих аукціонів. Треба запроваджувати програми енергоефективності – і цього року ми запускаємо механізм Фонду енергоефективності. Треба модернізувати промисловість, а отже, модернізувати економіку. Треба зберегти свій газотранспортний статус і бути інтегрованими в європейський газовий ринок».


Удосконалено порядок діяльності державних соціальних інспекторів

16 січня 2019 року Уряд прийняв постанову „Про внесення змін до Положення про головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора”, яку розроблено на виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 року № 244-р, та з метою удосконалення порядку діяльності соціальних інспекторів.

Чинним Положенням про головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2001 року № 1091, визначено повноваження, права, умови призначення на посади соціальних інспекторів.

Урядом внесено зміни до цього Положення, а саме:

передбачено в об’єднаних територіальних громадах право уповноваженої особи виконавчих органів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад складати та передавати до відповідного органу соціального захисту населення акти обстеження матеріально-побутових умов сім’ї для призначення (відновлення) державної соціальної допомоги/соціальних виплат;

доповнено перелік повноважень соціальних інспекторів щодо здійснення контролю за правильністю надання тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, як це передбачено Порядком призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 року № 1098;

передбачено право головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора проводити вибіркові перевірки правильності складання уповноваженими особами виконавчих органів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, а також проводити заходи щодо повернення надміру виплачених коштів державної соціальної допомоги.


Бюджет Пенсійного фонду України на 2019 рік є збалансованим

Урядом затверджено бюджет Пенсійного фонду України на 2019 рік. Прийнятим на засіданні Кабінету Міністрів України документом враховано передбачений Державним бюджетом України обсяг асигнувань на фінансування пенсійних програм у сумі 167 012,9 млн гривень, що дасть можливість забезпечити виплату пенсій, надбавок і підвищень, покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду України відповідно до законодавства.

Загальний обсяг дохідної частини бюджету визначено в сумі 398 178,1 млн гривень. Загальний обсяг видаткової частини — в сумі 397 734,1 млн гривень.

Бюджет Пенсійного фонду України на 2019 рік є збалансованим.


Мінекономрозвитку розцінює новий туристичний збір як ефективний інструмент для розвитку громад

Як відомо, 1 січня 2019 року набули чинності зміни до Податкового кодексу, згідно з якими в Україні діють нові ставки туристичного збору. Раніше їх розмір встановлювався у відсотках до вартості номера, а з 1 січня 2019 року у відсотках від мінімальної зарплати: до 0,5% для українських туристів та до 5% для іноземних туристів. Конкретну ставку туристичного збору повинна визначити кожна окрема сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаної територіальної громади для свого населеного пункту.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі підтримує зміну принципу нарахування туристичного збору. Такий підхід дозволяє не тільки індексувати величину збору, але й запобігає зловживанням. Раніше готелі могли «на папері» занижувати ціни на розміщення, щоб зменшити обсяги туристичного збору сплаченого до місцевих бюджетів.

Водночас Мінекономрозвитку звертає увагу на те, що в абсолютному вимірі в 2019 році туристичний збір не може перевищувати 20,86 грн за добу розміщення для українських туристів та 208,65 грн (близько 6,5 євро) для іноземних туристів. Граничні розміри туристичного збору цілком відповідають світовій практиці. Ставки різняться від 1 до 9 євро. Наприклад, в Римі він становить від 3 до 7 євро в залежності від класу готелю.

Крім того, в Україні місцеві ради можуть ухвалити рішення про встановлення нульової ставки туристичного збору, якщо дійдуть висновку, що економічний ефект від залучення додаткових туристів компенсує витрати на відновлення інфраструктури населеного пункту.

В 2003 році також було виявлено, що ринок готельних послуг не чутливий до змін в ставках збору - скасування готельного збору майже не позначилось на цінах українських готелів.

Оскільки розвиток та просування дестинацій є в першу чергу завданням місцевих громад, Мінекономрозвитку розцінює новий туристичний збір як ефективний інструмент регулювання туристичної галузі на місцевому рівні.


Уряд запроваджує довгострокове планування у процесі приватизації великих держпідприємств, – Олександр Саєнко

Уряд України на засіданні 16 січня затвердив Перелік об’єктів великої приватизації.

Як повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко, цей перелік не має терміну дії і може Кабінетом Міністрів України як доповнюватися, так і скорочуватися. В нього будуть вноситися підприємства, які не підпадають під критерії об'єктів, що мають стратегічне значення.

«Ми переходимо від річних планів приватизації до довгострокового планування цього процесу. Орган приватизації – Фонд державного майна України – зможе більш гнучко підходити до проведення процедур продажу в залежності від готовності того чи іншого підприємства, стану розв’язання його проблем. Очікуємо від роботи Фонду максимальної прозорості та ефективності», –підкреслив він.

Також до Кабінету Міністрів України надійшла низка звернень органів місцевого самоврядування щодо передачі теплоелектроцентралей з державної в комунальну власність.

Зокрема, надійшли звернення від Криворізької міськради щодо передачі АТ «Криворізька теплоцентраль», від Кам'янської міськради щодо передачі АТ «Дніпровська теплоелектроцентраль», від Миколаївської міської ради щодо передачі ПрАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль», від Херсонської міської ради щодо передачі АТ «Херсонська теплоелектроцентраль».

Тож, зважаючи на численні звернення, Уряд прийняв рішення тимчасово не включати до переліку об'єктів великої приватизації державної власності теплоелектроцентралі та в стислі терміни завершити опрацювання питання їх передачі у власність територіальних громад.


Визначено розмір компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році

Для забезпечення прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на санаторно-курортне лікування, Уряд встановив розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році. Відповідну постанову прийнято 16 січня.

Зазначеною постановою передбачено грошову допомогу для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам, закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році (для осіб, віднесених до категорії 1, — 7 300 гривень; осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 22 200 гривень; дітей, яким установлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює, — 14 500 гривень).

Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування і
застосовується з 1 січня 2019 року.

Прийняттям цього нормативного акта забезпечено виконання Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та надано можливість громадянам самостійно вибирати заклади для санаторно-курортного лікування.


Китай надасть медичне обладнання для лікарень України

Мінекономрозвитку залучило технічну допомогу від Уряду Китаю, що передбачає надання сучасного медичного обладнання для лікарень України. 16 січня Кабінет Міністрів України уповноважив Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва підписати відповідну Угоду між Урядом України та Урядом Китаю.

У травні 2016 року Мінекономрозвитку направило на розгляд Уряду Китаю запит від Міністерства охорони здоров’я щодо можливості надання медичного обладнання для лікарень України на основі безоплатної допомоги. Наприкінці 2016 року Уряд Китаю проінформував про можливість реалізації цього проекту. Упродовж 2017-2018 років Мінекономрозвитку спільно з китайською стороною вело активну роботу над розробкою та ухваленням умов реалізації проекту та його технічного завдання, що лягли в основу проекту Угоди.

Після укладення Угоди протягом 2019 року МОЗ отримає понад 230 одиниць сучасного медичного обладнання для лікарень Херсонської, Івано-Франківської, Вінницької, Запорізької та Дніпропетровської областей. До переліку обладнання, яке надасть Китай, зокрема, увійшли томографи, лінійні прискорювачі, мультифункціональні монітори, рентгенівське обладнання, системи серцевої/інтервенційної ангіографії, мікроскопи та інші.


Пенсійний фонд України продовжує фінансування пенсій січня 2019 року

Станом на 15.01.2019 року на виплату пенсій спрямовано 18 797,9 млн грн, що становить 59,8% потреби в коштах січня 2019 року.

Фінансування та виплата пенсій здійснюються згідно із затвердженим графіком.


Павло Петренко: Виконавці Мін’юсту забезпечили погашення майже півмільярда боргів із зарплат

Завдяки ефективній роботі державних виконавців Міністерства юстиції з підприємствами-боржниками у 2018 році вдалося повернути працівникам більше 460 млн грн боргів із зарплат. Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Понад 38 тисяч українських працівників, які роками, а інколи й десятиліттями, не бачили грошей, нарешті отримали зароблене у повному обсязі. Це той результат, який повертає віру громадян в Україну, в здатність держави захистити їхні права», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він наголосив, що проблема невиплати зарплат існувала десятиліттями і на неї державні органи не звертали уваги.

«За нашої ініціативи було прийнято рішення запустити публічний реєстр підприємств-боржників, було створено спеціальні виконавчі групи, а у кожному регіоні запрацювали штаби з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі. Кожен виконавець отримав нову технологічну картку, де чітко й покроково зафіксовано його кроки для забезпечення повернення зарплат робітникам», - зазначив Міністр юстиції.

За його словами, робота в цьому напрямку не буде зупинятися й триватиме до тих пір, доки існуватиме проблема невиплати зарплат.

«На даний час на виконанні в органах ДВС перебуває 17,9 тисячі виконавчих документів про стягнення заборгованості із зарплати на суму 567 мільйонів гривень. Це той фронт робіт, на якому ми зосередимося в 2019 році. Наше завдання забезпечити справедливість - кожна зароблена українським працівником копійка має бути виплачена», - резюмував Павло Петренко.


У 2019 році на будівництво житла для прикордонників виділено 200 мільйонів гривень

Державна прикордонна служба, поряд з охороною державного кордону, значні зусилля направляє на соціальне забезпечення персоналу. Це питання залишається пріоритетом для керівництва відомства. Завдяки підтримці Президента та Уряду України, Міністра внутрішніх справ і ефективному використанню бюджетних коштів сотні сімей прикордонників щороку отримують ключі від власних осель.

У 2018 році майже 200 сімей прикордонників отримали ключі від омріяного житла. При цьому вартість будівництва 1 кв. м. житла не перевищувала встановлену Мінрегіоном України у відповідних областях. Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал неодноразово звертав увагу на те, що відомство переносить вектор будівництва на підрозділи, які безпосередньо охороняють кордони, а не лише у великих містах.

У 2019 році на фінансування житлового будівництва виділено 200 мільйонів гривень. Частина коштів буде спрямована на завершення будівництва декількох об’єктів з високим ступенем готовності, що дозволить отримати у цьому році понад 400 квартир. Збудоване у Києві, Ужгороді, Чернігові, Могилеві-Подільському, Подільську, смт Музиківці Херсонської області та у відділі прикордонної служби «Бердянськ» Бердянського загону виділятиметься у першу чергу для учасників бойових дій.

Також за ці кошти продовжуватиметься виконання будівельних робіт на перехідних об’єктах 2018 року, зокрема, в Одесі, Черкасах та Глухові. Крім того, заплановане фінансування завершення проектних робіт, що дасть змогу розпочати будівництво багатоквартирних житлових будинків у Києві, Маріуполі, Харкові, Херсоні, Житомирі та Могилеві-Подільському.

Загалом для поліпшення соціально-побутових умов прикордонників упродовж 2014-2017 років збудовано (реконструйовано) та отримано близько 1 тисячі квартир та кімнат.

Разом з тим Державною прикордонною службою для забезпечення належних умов несення служби для військовослужбовців упродовж 2014-2017 років збудовано (реконструйовано) та капітально відремонтовано десятки об’єктів. А від реалізації завдань, визначених Програмою транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», реконструйовано 7 підрозділів охорони державного кордону на суму 51,4 млн грн.