портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 26 березня 2020 року

Опубліковано 27 березня 2020 року, 11:05 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Мінекономіки посилить моніторинг продуктів соціального призначення
Таке рішення прийняте з метою недопущення спекулятивного зростання цін на продукти соціальних груп. Визначення та оновлення переліку таких продуктів доручено Державній службі статистики України. Що дозволено, а що заборонено до 24 квітня – постанова Уряду № 239
Уряд вніс зміни до деяких своїх актів, ухвалених раніше щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Відповідну постанову прийнято 25 березня 2020 р. № 239.

Віктор Ляшко провів перше засідання штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня
Під час засідання було призначено представників органів державної влади, які будуть залучені до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Наразі це МОЗ, ДСНС, Мінрегіон, Нацполіція та Держприкордонслужба. Але за необхідністю, цей список буде доповнюватись відповідно до поставлених завдань.

Рекомендації ВООЗ: імунізація в умовах пандемії Covid-19
Як зазначають у ВООЗ, карантин не скасовує рутинної вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси: це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 26 березня в Україні 156 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 43 нові випадки.

Андрій Гайченко: Кабмін підтримав постанову щодо передачі лікарням конфіскованих товарів протиепідеміологічного призначення
«Ми будемо безоплатно передавати водонепроникні лабораторні костюми, медичні рукавички, одноразові медичні ізоляційні халати, медичні маски, захисні окуляри та щитки, респіратори класу захисту не нижче FFР2, конфісковані в установленому порядку, до закладів охорони здоров’я», – зазначив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби.

Сергій Дейнеко: Від початку проведення заходів з температурного скринінгу прикордонники перевірили більше як 2,7 млн осіб
«Ми спостерігаємо, що відсоток виявлення осіб із підвищеною температурою наднизький. Всього зафіксовано 52 особи, в яких спостерігалась підвищена температура», – зазначив Голова Держприкордонслужби.

Марина Лазебна закликала місцеву владу посилити захист прав дітей в умовах карантину
Міністр соціальної політики закликала місцеві органи влади забезпечити проведення заходів щодо захисту прав дітей в умовах карантину та запевнила, що ці питання знаходяться на постійному контролі у Мінсоцполітики.

Мінцифри розробляє цифрові інструменти для боротьби з коронавірусом
За словами Віце-прем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, такі рішучі дії потрібні, аби зупинити пандемію: «Одразу заспокою – жодного «великого брата» чи стеження за громадянами. Обов’язковий контроль для хворих та добровільний для самоізольованих через зняття у випадковий період часу геолокації та FaceID. Інакше епідемію не зупинити».

Мінекономіки посилить моніторинг продуктів соціального призначення
Таке рішення прийняте з метою недопущення спекулятивного зростання цін на продукти соціальних груп. Визначення та оновлення переліку таких продуктів доручено Державній службі статистики України.

Дмитро Кулеба: Україна та Угорщина терміново підпишуть угоду про співпрацю у сфері охорони здоров’я в умовах пандемії коронавірусу
Глава МЗС України домовився про захист та підтримку громадян України на території Угорщини у час транспортних обмежень та запевнив у відповідному ставленні до громадян Угорщини в Україні.

Дмитро Кулеба: Досягнута домовленість з Румунією про взаємне сприяння у захисті громадян і вільний транзит вантажів
«Звертаюся до Вас із проханням всіляко підтримувати громадян України, які перебувають у Румунії у час, коли транспортне сполучення фактично припинене, і підтверджую, що Ви можете розраховувати на відповідне наше ставлення до громадян Румунії в Україні у цей складний період», – зауважив Міністр закордонних справ України.

Міністр Кабінету Міністрів провів робочу зустріч із представниками ЄС
Від імені Уряду Міністр висловив подяку ЄС за комплексну підтримку України в реалізації реформ. У свою чергу представники ЄС підтвердили готовність продовження існуючих інструментів підтримки та створення нових.

Для українців, які повертаються додому, заплановані рейси з Казахстану, Польщі, Ізраїлю, Австрії, Литви, Катару, Франції та Німеччини
Мінінфраструктури закликає українців за кордоном не зволікати із поверненням додому. На 27 березня 2020 року заплановані рейси з Казахстану (Алмати), Польщі (Варшава), Ізраїлю (Тель-Авів), Австрії (Відень), Литви (Вільнюс), Катару (Доха), Франції (Парижу), Німеччини (Франкфурт).

Укрзалізниця на доручення МЗС та Мінінфраструктури виконає спецрейс за маршрутом Київ - Москва – Київ
Укрзалізниця, на виконання доручення Міністерства закордонних справ та Міністерства інфраструктури України призначила на 27 березня рейс поїзда № 906 Київ — Москва та зворотно для повернення до своїх країн громадян України та Російської Федерації, котрі внаслідок обмежувальних заходів, у зв’язку з карантином, не мають змоги самостійно перетнути кордон.

Водії, члени екіпажів повітряних, морських та річкових суден, які перетинають державний кордон, не підписують інформовану згоду на самоізоляцію
Мінінфраструктури звертає увагу, що працедавець має забезпечити кожного свого співробітника індивідуальними засобами захисту.

ЄС виробив рекомендації для сприяння безперешкодному руху вантажів, доступності товарів та послуг у рамках TEN-T
Про це повідомила заступник Міністра інфраструктури України Наталія Форсюк.

Уряд скасував заборону на ведення ветеринарної діяльності з лікувально-профілактичної допомоги тваринам, оптової, роздрібної торгівлі ветпрепаратами
Уряд погодився з ініціативою Держпродспоживслужби та зняв заборону на діяльність закладів ветеринарної медицини з надання послуг у сфері лікувальної допомоги тваринам, оптової, роздрібної торгівлі ветеринарними препаратами, кормами під час карантину. Крім того, зняті обмеження на торгівлю пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом.

Середня зарплата для педагогів, онлайн-робота атестаційних комісій, заповнення журналу – Любомира Мандзій роз’яснила зміни, пов’язані з карантином
«Наголошую на тому, що працівники закладів освіти на період карантину мають отримувати гарантовану середню заробітну плату. Ми скерували відповідні листи керівникам департаментів та закладів освіти, в яких роз’яснили питання оплати праці під час карантину. Ми готові реагувати на кожен випадок і зробити все від нас залежне, щоб кожному педагогічному працівнику закладу освіти було виплачено середню заробітну плату», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки.

МОН: Скільки триватиме навчальний рік, дати ЗНО та як відбуватиметься вступ
«Карантин продовжено – до 24 квітня навчання точно триває за дистанційною формою. Сподіваємось на краще і що карантин закінчиться 24 квітня, але ми маємо бути готові до різних варіантів розвитку подій. Тому МОН розробило два сценарії, зважаючи на ситуацію з карантином», – повідомила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Державна служба якості освіти розпочинає другий етап сертифікації−2020
З 25 березня по 05 квітня 2020 року Державна служба якості освіти приймає від учасників сертифікації педагогічних працівників заповнені анкети самооцінювання.

До уваги аграріїв: ЄС заборонив використання ЗЗР із вмістом активних речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу
Для запобігання зменшенню обсягів поставок української продукції до країн-членів ЄС, які займають значну частку в структурі агропродукції України, вітчизняним сільгоспвиробникам необхідно враховувати нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки посівів, місць зберігання та транспортування первинної продукції.

У водоймах України стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів, – Держрибагентство
З першого квітня 2020 року в 17 областях України розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

Держлісагентство: Експорт виробів з деревини зріс на 25%
«Статистика по підприємствах, які належать до сфери управління Держлісагентства, така: якщо у грудні 2019 експортовано 54,4 тис. кубометрів виробів з деревини, то у лютому 2020 – більше 68 тис. кубометрів», – зазначив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.