портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 8 листопада 2018 року

Опубліковано 09 листопада 2018 року, 09:20 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Глава Уряду виступає за внесення змін до Конституції України і закріплення права громад на об’єднання і розвиток територій

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман виступає за внесення змін до Конституції України, які б остаточно закріпили право громад на об’єднання і визначення розвитку територій. Про це він сказав під час наради, присвяченій питанням перебігу децентралізації в Україні.

«Зараз потрібен новий інструмент продовження децентралізації. Нам потрібно оновити Концепцію реформування місцевого самоврядування, затверджену в 2014 році. І наше завдання – бути ініціатором процесу змін до Конституції в частині розподілу повноважень, субсидіарності тощо», - сказав Прем’єр-міністр.


Глава Уряду про продовження децентралізації: Зовні всі «за» реформу, а під килимом починаються ігри, настав час посилити реформу


Започаткована Урядом України реформа децентралізації потребує активного і поглибленого продовження, адже точка неповернення змін ще не пройдена і є процеси, які становлять загрозу досягненню поставленим раніше цілям. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань посилення реформи.

«Я пам’ятаю, як в 2014 році говорили, що через реформу країна розвалиться. Як бачимо – ні! Вдала реформа децентралізації – це нові можливості і згуртованість країни. І зараз досягнутий результат треба захищати, - сказав Володимир Гройсман. - Ми бачимо приклади супротиву реформі - збоку обладміністрацій, райадміністрацій. Вони штучно стримують процес. Є й рішення судів зупинити об’єднання громад… Тож настав час з новою силою продовжити процес децентралізації».

Глава Уряду наголосив, що свого часу – в 2014 році - взяв на себе лідерство у впровадженні реформи. «І зараз треба дати новий поштовх реформи і захистити її. Зовні всі «за». Але під килимом починається гра, - зазначив Володимир Гройсман. - Децентралізацію не спинити. Я продовжу лідерство в цьому процесі і зроблю все, аби захистити бажання людей об’єднуватися».


Україна запропонувала Китаю розпочати спільні консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі Україна-Китай


8 листопада у рамках робочого візиту до Пекіна (КНР) Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зустрівся з Віце-прем’єром Держради Китаю Лю Хе.

Учасники зустрічі зосередили обговорення на розширенні торговельно-економічної співпраці Україна-Китай як у межах наявних можливостей, так і створення нових інструментів.

«Співпраця з Китаєм є незмінним та стратегічним пріоритетом зовнішньоекономічної політики України. За 8 місяців 2018 року товарообіг між Україною та Китаєм склав майже $6 млрд і зріс на 21%. Але цей обсяг торгівлі не відповідає наявному потенціалу. У найближчі 5 років можемо збільшити товарообіг до $20 млрд на рік. Тож нам слід активізувати роботу за усіма напрямками, які маємо, та опрацювати нові інструменти», - зазначив Степан Кубів у своєму виступі.

Степан Кубів зауважив, що після тривалої перерви у роботі міжурядової комісії зі співробітництва Україна-Китай вдалося відновити її діяльність. Це дало суттєвий позитивний поштовх для активізації співпраці між країнами та нарощування обсягів торгівлі та кооперації між підприємствами Китаю та України.

«Ми активізували роботу міжурядової комісії. А під час візиту Віце-прем’єра Держради КНР Ма Кая до Києва, у грудні 2017 року, підписали План дій Україна - КНР з реалізації ініціативи спільної побудови «Економічного поясу Великого шовкового шляху» та «Морського шовкового шляху ХХІ ст.». Це є конкретною дорожньою картою для нашої ефективної спільної роботи», - підкреслив Степан Кубів.

Він також додав, що для більш глибокого розвитку співпраці і торговельно-економічної взаємодії Україна-Китай слід розпочати роботу над ширшими можливостями для торгівлі між країнами.

«За кілька років Україна суттєво розширила власну мережу преференційних режимів торгівлі. Маємо нову угоду про вільну торгівлю з Канадою, завершили переговори про вільну торгівлю з Ізраїлем, завершуємо переговори з Туреччиною. Ми бачимо ефективність цих угод. Тож пропоную розпочати спільні українсько-китайські консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі Україна-Китай», - підкреслив Перший віце-прем’єр-міністр.

Учасники зустрічі також обговорили співпрацю у рамках ініціативи Голови КНР Сі Цзіньпіна «Один пояс і шлях», а також співпрацю у сфері енергетики, як традиційної так і альтернативної, інфраструктурних проектів, промисловості, машинобудування, сільського господарства та агроіндустрії, інновацій та цифровізації та інші поточні та перспективні проекти.


Україна має інтегруватися до європейської містобудівної стратегії, - Геннадій Зубко


Україна має повноцінно інтегруватися до європейської містобудівної стратегії, шляхом впровадження європейських підходів і норм у будівництві та містобудуванні. Про це під час Міжнародного форуму «Креативна Україна» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Впровадження цих принципів має базуватися на двох ключових цілях. Це забезпечення розвитку людського потенціалу та забезпечення безпеки і комфорту життєвого простору людини. Фактично наші цілі абсолютно співпадають з європейською концепцією BAUKULTUR, основною ідеологією якої є — в центрі містобудування і архітектури є людина, її потреби та інтереси! Ще один важливий аспект, економічна ефективність. Саме синергія культурно-креативних індустрій та будівництва здатні забезпечити мультиплікацію до 9% у ВВП країни», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, для впровадження культури будівництва та розбудови комфортного простору у всіх громадах України, держава створила як фінансові інструменти, так і нормативно-правові. «Розробили та впровадили нові ДБН, головна мета яких – це комфорт і безпека громадян. Містобудівний кодекс, мета якого забезпечити громади єдиною та актуальною містобудівною документацією, зробити сферу просторового планування відкритою і прозорою, дати доступ для інвесторів. А також ключові фінансові інструменти: місцеві бюджети в умовах децентралізації і державна підтримка (ДФРР, субвенція на ОТГ, секторальна підтримка ЄС)», — розповів Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що повноцінний розвиток культури будівництва має забезпечити також громадська активність та комунікація. Саме за активної участі громади мають прийматися рішення щодо розбудови території. І реформа децентралізації забезпечила всі умови для цього.

«Повноцінно оцінити результати реформи у будівництві, можна буде не за рік і не за два. А лише тоді, коли принципи сучасного урбанізму та BAUKULTUR будуть впроваджені у реальних об’єктах чи цілих публічних просторах, розбудованих у громадах.  Але це вірний шлях. Свідомі зусилля щодо створення якісного архітектурного простору, який дає людині комфорт, безпеку і добробут, повинні мати пріоритет над короткостроковою економічною вигодою», — зазначив Геннадій Зубко.


Місцеві вибори-2020 мають пройти на новій територіальній основі, – Геннадій Зубко


Місцеві вибори у жовтні 2020 року мають пройти на новій територіальній основі та на умовах покриття всієї території України об’єднаними тергромадами. Про це під час наради у Прем’єр-міністра України щодо реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Ми напрацювали чіткі цілі і завдання подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування до 2020 року. Але починати їх виконувати необхідно вже зараз! Серед першочергових – прийняття вже до кінця року ЗУ №8051 «Про засади адміністративно-територіального устрою України», максимальне стимулювання подальшого об’єднання тергромад або приєднання, зокрема, до міст обласного значення. У 2019 році – провести одночасні вибори до Верховної Ради України та в останніх добровільно об’єднаних громадах. З паралельним прийняттям адміністративного рішення про об’єднання громад відповідно до перспективних планів. Це дозволить сформувати перспективні плани об’єднання громад з повним покриттям ОТГ території України», – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, здійснення цього комплексу заходів дозволить наступного, 2019 року – провести укрупнення районів у межах існуючих областей та здійснити розподіл відповідних повноважень між органами влади базового, районного та обласного рівня. До кінця 2020 року має відбутися повна інституційна реорганізація органів виконавчої влади в укрупнених районах.


ЦВК не зупинила виборчий процес у 34 ОТГ, – Геннадій Зубко


ЦВК взяла до відома ухвалу Окружного адмінсуду Києва щодо зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання територіальних рад. Разом з тим Комісія прийняла рішення, яке унеможливлює втручання у виборчий процес у громадах, який вже розпочався з 3 листопада, і його зупинення. Про це повідомив на своїй сторінці у FB Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко по завершенні засідання ЦВК, на якому він представляв позицію Уряду.

На засіданні ЦВК урядовець ініціював зустріч з членами ЦВК щодо обговорення горизонтів подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування. «Реформа не може бути безкінечною. Є питання щодо адміністративно-територіального устрою, які необхідно швидко вирішувати. Наша ціль – місцеві вибори у жовтні 2020 року мають пройти на новій територіальній основі та на умовах покриття всієї території України об’єднаними тергромадами», – підкреслив Геннадій Зубко.


Україна активізує співпрацю з Кувейтським фондом арабського економічного розвитку


Сьогодні, 8 листопада, Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко зустрівся з Генеральним директором Кувейтського фонду арабського економічного розвитку (КФАЕР) Абдулвахабом Аль-Бадером.

«Ми приділяємо велику увагу розвитку взаємовигідної співпраці з Кувейтським фондом арабського економічного розвитку в інвестиційній сфері. Розширення економічних зв'язків з авторитетними кувейтськими фінансовими установами, а також залучення КФАЕР до реалізації кредитно-інвестиційних проектів в Україні, є важливим пріоритетом діяльності нашого Уряду», - сказав Павло Розенко у ході зустрічі.

«Ми сподіваємося на спільну реалізацію з Кувейтським фондом арабського економічного розвитку проектів в Україні, особливо, у галузі охорони здоров’я, сільського господарства та будівництва, включаючи інфраструктурні проекти», - підкреслив він.

Павло Розенко також наголосив, що наразі опрацьовується питання створення відповідної Робочої групи, до складу якої будуть включені українські експерти з усіх причетних міністерств та відомств, з метою прискорення налагодження співробітництва з КФАЕР.

Віце-прем’єр-міністр України також висловив вдячність за допомогу, надану Україні Кувейтським фондом арабського економічного розвитку.


Павло Розенко закликав Державу Кувейт не підтримувати окупаційну владу Криму жодними контактами


Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко закликав Державу Кувейт не підтримувати окупаційну владу Криму жодними політичними, економічними або гуманітарними контактами.

«Військове вторгнення Росії та анексія українських територій принесли багато страждань мирному населенню регіонів Криму, Донецької та Луганської областей. В окупованому Росією Криму проживає близько 250 тис. кримських татар. Російська окупаційна влада жорстоко порушує їх освітні, релігійні, мовні та інші права. Ситуація в Криму погіршується. Ми звертаємося до Держави Кувейт не підтримувати окупаційну владу Криму жодними політичними, економічними або гуманітарними контактами, оскільки це є грубим порушенням норм міжнародного права», - сказав він у ході зустрічі з Прем’єр-міністром Держави Кувейт шейхом Джабером Аль-Мубараком Ас-Сабахом.

«Я також звертаюся до Кувейту з проханням використати всі наявні в його розпорядженні можливості, щоб полегшити долю наших мусульманських співвітчизників - кримських татар та захистити їхні права», - підкреслив Павло Розенко.

Віце-прем’єр-міністр України подякував Уряду Кувейту за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

У ході зустрічі сторони також обговорили питання двостороннього співробітництва України та Кувейту у сфері торгівлі , інвестицій, охорони здоров’я тощо.


Павло Розенко ініціює укладення Угоди між Урядом України та Урядом Держави Кувейт про співробітництво у галузі охорони здоров’я


Сьогодні, 8 листопада, у ході офіційного візиту до Держави Кувейт Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко зустрівся з Міністром охорони здоров'я Кувейту Баселем Хамуд Ас-Сабахом. 

«Співробітництво в галузі охорони здоров'я є одним із найперспективніших напрямів взаємодії між нашими державами, тому потребує контактів на високому рівні. Співпраця між медичними центрами наших країн, зокрема шляхом укладення контрактів для лікування громадян Кувейту в Україні, а також відкриття філій українських центрів у Кувейті, безумовно, відповідає інтересам обох держав», - сказав Павло Розенко у ході зустрічі.

Сторони обговорили можливість співпраці між Міністерством охорони здоров'я Кувейту та українськими медичними центрами, зокрема, питання направлення кувейтських пацієнтів до українських медичних центрів та відкриття філій українських провідних медичних центрів у Кувейті.

Павло Розенко також ініціював укладення Угоди між Урядом України та Урядом Держави Кувейт про співробітництво в галузі охорони здоров’я.  «Започаткування договірно-правової бази у сфері охорони здоров’я є дуже важливим для активізації співробітництва у сфері охорони здоров’я. При відповідній підготовці зазначений документ може бути підписаний вже найближчим часом», - сказав Віце-прем’єр-міністр.

Павло Розенко висловив вдячність Уряду Кувейту за виділення фінансової допомоги на розвиток Міжнародної клініки відновного лікування під керівництвом професора Володимира Козявкіна  у  2017 р. та на придбання обладнання для Інституту серця МОЗ України у 2018 році.

Для продовження обговорення всіх цих та інших актуальних питань співпраці, а також для ознайомлення з діяльністю провідних науково-медичних центрів України Павло Розенко запросив Баселя Хамуд Ас-Сабаха відвідати Україну.


У Києві стартував другий Міжнародний форум «Креативна Україна»


Сьогодні, 8 листопада, у Києві розпочав свою роботу другий щорічний Міжнародний форум «Креативна Україна», організований Міністерством культури України.

У відкритті знакової події у сфері культурних і креативних індустрій України взяли участь Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, Міністр культури України Євген Нищук, Голова Представництва ЄС в Україні, Надзвичайний і Повноважений Посол ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі, представники європейських міністерств культури та посольств країн ЄС і Східного партнерства.

Учасників Форуму відеозверненням привітав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Сьогоднішня подія є логічним продовженням минулого форуму, який, за оцінками експертів, увійшов до трійки лідерів серед європейських подій у сфері креативних індустрій. Ми сфокусувалися на основному завданні, що полягає в об’єднанні зусиль бізнесу, влади та громади у формуванні державної політики у сфері креативних індустрій. Я переконаний, що це у свою чергу призведе до створення необхідних умов розвитку креативних індустрій і креативного підприємництва в Україні, - зазначив  під час свого виступу Міністр культури України Євген Нищук. - Одним з найефективніших компонентів культурної політики є креативність. І дійсно, саме креативність є двигуном ключових реформ Уряду. Це можливість самореалізації, вивільнення творчого потенціалу і, зрештою, перетворення його в конкретні економічні здобутки і переваги. Це інструмент для пошуку інноваційних рішень, творення спільного майбутнього, ефективного використання усього розмаїття надбань та ресурсів нації. Саме формування екосистеми для креативної самореалізації наших громадян – це основа конкурентоспроможності країни, підвищення її позицій в глобальних рейтингах, отримання конкретного економічного ефекту. Генеруйте ідеї, пропозиції, поради – а ми дослухаємося до них і спробуємо разом з вами зробити так, щоб нашим громадянам було комфортно творити і реалізувати свої мрії в Україні».

Надзвичайний і Повноважений Посол ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі  наголосив, що на переконання Європейського Союзу, креативні індустрії є потужним двигуном розвитку економіки. 

«В Україні  є величезний потенціал розвитку креативних індустрій,  у вас багато освічених та дуже здібних молодих людей, готових поринути у цю діяльність, а також унікальна культурна спадщина. Європейський Союз  всіляко сприятиме розвитку креативних індустрій в Україні, саме для цього віднедавна була запущена програма «Культурні мости». Ми маємо намір і надалі активно співпрацювати у рамках цієї програми та докладати усіх зусиль, щоб Україна отримала максимум вигоди від участі у ній. Цей сектор має бути одним із пріоритетних у нашому співробітництві протягом наступних років», - зазначив Хюґ Мінґареллі.

Цьогорічний Міжнародний форум «Креативна Україна» триватиме 8-9 листопада та сфокусований на конкретних секторах креативних індустрій в Україні: дизайн, мода, книговидавництво. На заході буде презентовано останні тенденції розвитку дизайну, моди та книговидавництва, проведено бізнес-консультації та воркшопи для креативного бізнесу, а також окреслено основні державні та недержавні механізми фінансування креативних індустрій.

Також заплановано політичну панельну сесію «Сучасна урбаністична культура. Baukultur» про культуру середовища проживання, що капіталізує міста та забезпечує розумний і комплексний розвиток регіонів, відповідно до Декларації країн-учасниць Європейської культурної конвенції, яка була прийнята напередодні Всесвітнього економічного форуму в м. Давосі (Швейцарська Конфедерація) 2018 року. У межах сесії планується розглянути питання, як створити сприятливі умови для розвитку архітектури та урбаністики в Україні, а також як промотувати серед українців цінність якісного баукультур і важливість роботи з публічними просторами.