портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 8 травня 2020 року

Опубліковано 12 травня 2020 року, 09:00 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль провів нараду з питань підтримки малого та середнього бізнесу
«Я розумію, що через коронакризу малий та середній бізнес опинилися у скрутному становищі. І наша підтримка є вкрай важливою. Адже це створення та збереження значної кількості робочих місць, запорука зростання економіки. Саме підприємці формують середній клас, який є рушійною силою позитивних змін у всіх сферах», – зазначив Прем’єр-міністра України. За його словами, Уряд вже почав реалізовувати програми такої підтримки.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з представниками італійського бізнесу в Україні
Голова Уряду подякував учасникам зустрічі за створення та збереження робочих місць. «Після того як завершиться карантин ми очікуємо засідання Україно-італійської ради з питань економічного співробітництва та проведення спільного бізнес- форуму в рамках візиту в Україну Прем'єр-міністра Італії Джузеппе Конте цього року», – повідомив Денис Шмигаль.

Україна стала співавтором заяви міністрів членів СОТ щодо COVID-19 та багатосторонньої торговельної системи
5 травня 2020 року члени СОТ, у тому числі Україна, розповсюдили Спільну міністерську заяву стосовно пріоритетних шляхів системного реагування на поточну глобальну кризу в галузі охорони здоров’я та забезпечення захисту життя людей і реалізації важливої ролі СОТ у цьому зв’язку. У Заяві члени СОТ наголосили на необхідності активізації зусиль в напрямку посилення координації та співробітництва на міжнародному рівні.

Мінфін: Підприємці зможуть брати кредити ЄБРР в гривні
Це стало можливим завдяки підписанню договору між Національним банком України та ЄБРР про здійснення валютних операцій своп гривня/долар США в обсязі до 500 млн доларів США.

Глава МОЗ: Один з головних наших пріоритетів – продовжити та завершити медреформу
Міністр охорони здоров’я Максим Степанов провів зустріч з Послом Канади в Україні, пані Ларисою Галадзою. Сторони обговорили співпрацю країн щодо медичного напряму, а також реалізацію реформи системи охорони здоров’я в Україні.

Максим Степанов: Ми будемо тестувати на коронавірус правоохоронців
Міністерство охорони здоров’я запровадить тестування на коронавірус співробітників Національної поліції та Національної гвардії. Про це Міністр Максим Степанов заявив під час зустрічі з Головою Представництва Дитячого Фонду (ЮНІСЕФ) пані Лоттою Сільвандер.

Максим Степанов: Стара версія медичної реформи зовсім не адаптована до українських реалій
«Ініціатори тієї реформи за три роки так і не змогли пояснити українцям, в чому сама її суть. Це тому, що вони самі не усвідомлювали, що робили. Вони взяли окремі елементи моделей західних країн, зробили красиві слайди в презентації та назвали це реформою. Але вони забули, що ця їх реформа геть не адаптована до українських реалій», – наголосив Міністр охорони здоров’я України.

Ми намагаємося з медицини зробити таку галузь, яка буде допомагати людям, – Максим Степанов
«Коли ми почали аналізувати стару версію другого етапу реформи, ми побачили, що нас чекає закриття 332 лікарень по всій Україні, тому що вони отримали на 50% менше коштів, ніж навіть минулого року. Нас чекає звільнення від 50 до 70 тисяч наших медичних працівників”, – про такі можливі наслідки заявив Міністр охорони здоров’я.

Максим Степанов: Підвищення зарплат медиків має сягнути до 50% від того, що є зараз
Міністр охорони здоров’я зазначив, що за 2020 рік МОЗ має затвердити нові стандарти надання медичної допомоги, розрахувати чіткі тарифи, які мають бути об'єктивними та досягати головної мети – надання якісної медичної допомоги.

Команда МОЗ представила своє бачення медичної реформи та шляхи її впровадження
Команда МОЗ разом з Міністром охорони здоров'я Максимом Степановим взяла участь у програмі “Право на владу” на 1+1, де представила своє бачення медичної реформи та шляхи її впровадження.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 8 травня в Україні 14195 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 361 летальний, 2706 пацієнтів одужало. Хворобу підтверджено у 977 дітей та 2 758 медиків. За добу зафіксовано 504 нові випадки.

Іспити для студентів-медиків та інтернів відтерміновано
Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) та ліцензійні інтегровані іспити Крок будуть проведені у терміни, що залежатимуть від послаблення Урядом карантинних заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19. Нині Центр тестування розробляє сценарії, які допоможуть скласти іспити в оптимальні терміни.

Майже всі пологові будинки в Україні отримали більше коштів у рамках Програми медичних гарантій
Договір з Національною службою здоров’я на надання послуги “Медична допомога при пологах” уклали 396 лікарень, з них – 46 пологових будинки. 45 пологових будинки отримають за Програмою медичних гарантій більше коштів, ніж за минулорічною субвенцією.

Мінветеранів: Приєднуйтеся до всеукраїнської акції «Подякуй ветерану на відстані»
Для цього необхідно просто написати унікальний текст подяки, а Укрпошта роздрукує вашу листівку та доставить ветерану, в будь-який, куточок нашої країни просто в руки. 

Організовані автоперевезення повинні поступово відновлюватися, але медична безпека є найвищим пріоритетом, – Вадим Пристайко
«Головним пріоритетом залишається безпека для здоров'я українців, але організовані автоперевезення мають поступово відновлюватися. Тому Уряд та Офіс Віце-прем'єр-міністра чекають від асоціації та залучених до цього діалогу відомств конструктивних пропозицій, які дадуть можливість дозволити перевезення, але не допустити нових спалахів коронавірусу», – наголосив Вадим Пристайко.

Глави МЗС України та Іспанії обговорили пришвидшення підписання Угоди про спільний авіаційний простір
Співрозмовники окремо зупинилися на питанні створення додаткових можливостей для подорожей громадян. Міністри констатували, що укладення Угоди про спільний авіаційний простір відповідає взаємовигідним інтересам і сприятиме пожвавленню бізнесових, туристичних та міжлюдських контактів.

Онлайн-звернення Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до РБ ООН з нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернеться до Ради Безпеки ООН з нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі на спеціальному засіданні за формулою Арріа.

«Ольвія» стане першим концесійним портом в Україні, - Владислав Криклій
«“Ольвія” – наш перший концесійний проект, за яким ми реалізуємо наступні. У рамках цього проекту ми залучаємо до роботи в Україні провідного світового оператора – катарську компанію QTerminals. Вона інвестує 3,4 млрд грн в розвиток порту, що позитивно відобразиться не лише на інфраструктурі Миколаєва, а й, без перебільшень, всієї країни», – наголосив очільник Міністерства інфраструктури України.

Мінінфраструктури: Реконструкція автошляху Н-14 «Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв» буде завершена до кінця року
«Дорога Н-14 – чи не найгірша дорога в Україні, відновити яку обіцяли до нас вже 5 років так точно. Роботи на автошляху, яких не було десятки років, зараз тривають на 6 ділянках. Плануємо завершити реконструкцію та ввести об’єкт в експлуатацію вже цієї осені», – наголосив Владислав Криклій.

Поліція готова до забезпечення публічної безпеки під час заходів 9 травня
Про забезпечення безпеки громадян і дотримання карантинних обмежень йшлося сьогодні, 8 травня, на селекторній міжвідомчій нараді під головуванням першого заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Ярового, за участю Голови Національної поліції України Ігоря Клименка та заступника Голови Нацполіції Олександра Фацевича.

Денис Малюська: У Київському СІЗО стартував проект щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов ув’язненим
«Старт проекту відбувся на базі державної установи «Київський слідчий ізолятор» 8 травня 2020 року та триватиме до 31 грудня 2021 року. За його результатами буде прийнято рішення про доцільність законодавчого закріплення платної послуги з надання поліпшених побутових умов та харчування особам, узятим під варту», – повідомив Міністр юстиції.

Ольга Буславець провела перемовини з представниками Світового банку щодо реформування енергетичного сектору України
В. о. Міністра енергетики та захисту довкілля України Ольга Буславець провела відеоконференцію з представниками Світового банку, під час якої сторони обмінялися думками щодо напрямів подальшого співробітництва.

Мінекоенерго обговорило з профільним Комітетом Верховної Ради ситуацію в енергетичній сфері
«Найближчим часом буде прораховано нами економічний баланс відповідно до оновленого прогнозного балансу, фізичного і паливного, і на наступному засіданні Антикризового штабу ми будемо його презентувати з пакетом інструментів для фінансового збалансування роботи енергетичної галузі», - повідомила в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець.

Ольга Буславець обговорила з Міністром енергетики Литви перспективні напрями співробітництва
В.о. Міністра енергетики та захисту довкілля України поінформувала колегу, що Мінекоенерго планує запустити аукціони ВДЕ та разом з Прем'єр-міністром України завершити дискусію з інвесторами в цей сектор, щоб заключити меморандум про зміну умов підтримки ВДЕ на добровільних засадах.

МОН внесло зміни до умов прийому на навчання до закладів вищої освіти
Змін зазнали терміни проведення вступної кампанії у 2020 році – усі дати зсунуто на місяць (серпень) з урахуванням прогнозу розвитку епідеміологічної ситуації.

МОН підготувало посібник з організації дистанційного навчання у молодшій, основній та старшій школі
“Цей посібник – відповідь на пандемію коронавірусу і вимушений карантин в українських школах. Наші діти вже майже 2 місяці не мають змоги відвідувати школи, а вчителі прискорено опановують технології та підходи дистанційного навчання”, – зазначає співзасновниця ГО “Смарт освіта” Іванна Коберник.

Мінекономіки: Посівна 2020 на завершальній стадії
період з 4 по 7 травня аграрії посіяли 2 млн га ярих зернових, зернобобових та технічних культур. Польові роботи проведені на площі 13,3 млн га, що становить 86% до прогнозу посіву (15,5 млн га). Завершено посів ярої пшениці, ячменю, вівса, гороху, цукрового буряку.