портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 18 грудня 2018 року

Опубліковано 18 грудня 2018 року, 17:45

Зведення станом на 07:00 18 грудня 2018 року

17 грудня російські окупаційні війська 7 разів порушили режим припинення вогню. Застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами не зафіксовано.

Опорні пункти наших військ були обстріляні з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї в районі населеного пункту Кримське на Луганському напрямку, в районі населеного пункту Луганське на Світлодарському напрямку, поблизу населених пунктів Мар'їнка, Тарамчук, Славне - на Донецькому напрямку, а також в районі селища Гнутове на Маріупольському напрямку.

Внаслідок бойових дій, жоден український військовий не постраждав.

За даними розвідки, 17 грудня одного окупанта було знищено та 4 поранено.

Протягом поточної доби ворог відкривав вогонь по позиціях українських військових в районі селища Славне на Донецькому напрямку, а також в районі населеного пункту Чермалик на Маріупольському напрямку.

Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил протягом поточної доби немає.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

На Донеччині діти-сироти і багатодітні родини отримали квартири та автомобілі

У Краматорську напередодні дня Святого Миколая голова Донецької облдержадміністрації Олександр Куць вручив автомобілі й будинок багатодітним родинам, та квартири дітям-сиротам.

Ключі від новеньких мікроавтобусів Volksvagen отримали дві родини із Покровська (Олега і Наталі Мицик та Євгена і Олени Кудлай), а також багатодітна сім’я Юрія і Анжеліки Шаменкових із Слов’янського району. Сертифікат на будинок - родина Олександра та Наталії Давидович із Покровська. Усе це придбано завдяки субвенції з обласного бюджету.

Сертифікати на 1-кімнатні квартири отримала 51 дитина-сирота із Слов’янська, Добропілля, Краматорська, Дружківки, Торецька, Покровська, Костянтинівки, Лиману, Слов’янського, Добропільського, Ясинуватського, Бахмутського та Нікольського районів, а також Сіверської, Соледарської та Черкаської ОТГ.

«Ми багато інвестуємо у дітей та молодь. Хочемо, щоб вони залишалися жити на Донеччині й розбудовували цей край. Дякую усім громадам, які також докладають зусиль для забезпечення дітей житлом та підтримують багатодітні родини», - наголосив Олександр Куць.

У цьому році квартири дітям-сиротам купували за кошти двох субвенцій - з державного та обласного бюджетів (а це 45,4 млн грн та 39,5 млн грн відповідно). Державні кошти повністю розподілили на 68 квартир та 13 будинків сімейного типу. Загалом же коштом двох субвенцій (державної та обласної) вже придбали 225 квартир і будинків. До кінця року упорядковане житло отримає щонайменше 235 дітей-сиріт.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

Пластуни привезли на Донеччину Вифлеємський вогонь миру

Сьогодні після офіційного початку передріздвяної скаутської традиції у Києві група пластунів доставила Світло з Вифлеєму в Краматорськ та урочисто вручила його голові Донецької облдержадміністрації Олександру Куцю. Звідси розпочнеться подорож Вифлеємського вогню миру населеними пунктами Донбасу. Пластуни привезуть Вифлеємський вогонь миру в міста та села Донецької області і поширять його серед місцевих мешканців.

Завершиться ця символічна акція 6 січня, у переддень Різдва Христового. До цього моменту члени скаутської організації “Пласт” передадуть Вифлеємський вогонь Президенту України, парламенту та уряду, в лікарні, дитячі будинки, громадам сотень українських міст, зокрема Донецької та Луганської областей, а також українським воякам у зоні проведення ООС.

Група київських пластунів у тісній координації з місцевими осередками організації Східного регіону планують засвітити Вифлеємський вогонь там, де його потребують найбільше – на передових позиціях української армії по всій лінії фронту, а також громадам міст і містечок українського Донбасу.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

Напередодні свят у Святогірську відкрили резиденцію Святого Миколая

17 грудня напередодні свят у Святогірську в оздоровчому комплексі «Перлина Донеччини» відкрилась резиденція Святого Миколая. Більше 1000 дітей зі всієї області писали йому листи, перераховуючи бажані подарунки. Святий Миколай привітав малечу зі святом солодкими подарунками.

На території резиденції розмістили декілька локацій для фотографування, а також 10 локацій з майстер-класами.

Працюватиме резиденція і 21 грудня. А вже в наступного дня вона буде приймати новорічну зміну дітей.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

Перша леді України передала 30 тисяч підручників для школярів Донецької області

Дружина Президента України Марина Порошенко під час візиту до Волновахи та Маріуполя передала перші 16 тисяч підручників для місцевих шкіл. Загалом у рамках реалізації проекту Фонду Порошенка «Україна – єдина» придбано 30 тисяч сучасних підручників на загальну суму 2,2 млн гривень.

«Коли у Слов’янську школярі розповіли мені, що навчаються за старими російськомовними підручниками, ми домовились, що вони отримають від Фонду Порошенка сучасні україномовні підручники. З часом було прийнято рішення передати підручники і для інших шкіл Донеччини. Зараз нами придбано 30 тисяч книг для шкіл Волновахи, Маріуполя, Курахового, Селидового, Новогродівки, інших міст та районів півдня та центру Донецької області. Наша мета – зробити так, щоб кожна школа була на сто відсотків забезпечена модерновими, якісними, українськими підручниками», - наголосила Марина Порошенко.

Перша леді України також зазначила, що для реалізації проекту поєднано зусилля п’яти провідних українських видавництв, які почали друкувати уніфіковані підручники з базових шкільних предметів.

«Донецька область однією з перших долучилась до реалізації ініціативи Президента зі створення опорних шкіл. Зараз опорні школи, які діють у Донецькій області, на 90% забезпечена підручниками, але ці 30 тисяч значно допоможуть покращити ситуацію з українськими підручниками в інших школах», - підкреслив голова Донецької облдержадміністрації Олександр Куць.

Очільник Донецької області також зауважив, що в області функціонує найбільша кількість опорних шкіл та подякував Марині Порошенко за значний внесок у розвиток та покращення якості освіти Донеччини. 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

Маріупольські діти отримали подарунки від Святого Миколая за добрі екодела

У Маріуполі юні екологи «Зеленого паростка» підвели підсумки 2018 року і отримали подарунки від Святого Миколая.

«Зелений паросток» - дитяча екологічна освітня програма «Зеленого центру Метінвест», яка вчить юних маріупольців дбайливо ставитися до навколишнього середовища. Так, в 2018 році в екологічній програмі брали участь 20 клубів і 200 дітей-активістів, які реалізовували значні для міста екопроекти.

«Рік, що минає був дуже напруженим, наша робота стає все активніше з кожним роком, ми вибираємо нові напрямки, залучаємо якомога більше дітей. Якщо в минулому році клубів було 13, то в цьому їх вже 20. Діти з радістю включаються в роботу і роблять світ навколо себе краще », - зазначила координатор екологічної освітньої програми« Зелений паросток »Людмила Балабан.

Сьогоднішній захід, за словами координатора, команда організувала для того, щоб виконати дитячі мрії, які школярі виклали в листах до Святого Миколая. Хлопці підготували цілі творчі проекти про добрих екоделах, які вони здійснювали протягом 2018 року.

Автори кращих проектів отримали казкові призи - метрові копії Святого Миколая, а всім маленьким гостям свята в подарунок дісталися солодкі призи від громадського союзу «Зелений центр Метінвест».

Ідеями нових проектів поділилася координатор освітніх проектів «Зеленого паростка» Вікторія Кошманова.

«У 2019 бюджет проекту« Зелений паросток »буде збільшений практично вдвічі і складе 800 тисяч гривень. Що чекає хлопців? Їх чекають вже полюбилися проекти - «Школа блогерів», «Школа ландшафтного дизайну», «Школа юних натуралістів». Цікава ідея - щоб хлопці вирушили в туристичну подорож з палатками навколо своєї школи. Будуть нові яскраві формати, ми продовжимо навчати дітей любити природу і навколишній світ навколо себе », - резюмувала Вікторія Кошманова.

За матеріалами сайту mrpl.city

Донбас першим запровадить євростандарти перевірки стану води

Донбас першим розпочне європейський моніторинг екологічного стану водних ресурсів. Це стане стратегічним кроком на шляху до відновлення екостабільності на Сході країни. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак на сторінці у Facebook, передає УНН.

“Мінприроди спільно із ОБСЄ створило нову інформаційну систему довкілля Донбасу. Ця цифрова онлайн-платформа дасть кожному громадянину доступ до постійно оновлюючої інформації про екологічні ризики, стан повітря, води та природоохоронних територій в цьому регіоні. Також створено программу моніторингу якості води, стратегічної водної артерії Сходу, — річки Сіверський Донець”, — йдеться у повідомленні.

Співпраця Мінприроди і ОБСЄ в Україні триває з 2017 року. За цей час у проекті “Оцінка шкоди навколишньому середовищі на Сході” було напрацьовано інструменти моніторингу постраждалих внаслідок військових дій територій, а також отримано реальну картину стану довкілля в Луганській і Донецькій області.

“Сьогодні Україна на етапі впровадження інтегрованого управління водними ресурсами. Це горизонтальна реформа на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС, яка передбачає підготовку Плану управління річковим бассейном. Басейн Дону стане першим практичним пілотом цієї реформи. Донбас має першим відчути результати євроінтеграційним реформ”, — наголосив Остап Семерак.

За його словами, цей річковий басейн є основним джерелом води для Харківської, Донецької та Луганської, включаючи території, що постраждали внаслідок військових дій.

“Екологічний стан басейну Дону — це безпека мільйонів людей”, — підсумував Семерак.

За матеріалами сайту УНН

У Донецькій області 65 шкіл закрили на карантин

Через високий рівень захворюваності грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями в Донецькій області 65 шкіл закрили на карантин, повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров'я Донецької ОДА.

Згідно з повідомленням, на карантин, який оголошений з п'ятниці, 7 грудня, закриті 8 шкіл в Добропіллі, 31 школа в Краматорську, 3 школи в Вугледарі, 9 шкіл у Волноваському районі, по одній школі в Добропільському та Олександрівському районах, чотири школи в Лиманському районі , і по дві школи в Великоновосілківському, Нікольському, Мар'їнському та Слов'янському районах.

Як зазначається, з початку року в Україні на грип та ГРВІ захворіло 203 335 осіб, з них 67,3% - діти у віці до 17 років, інтенсивний показник захворюваності становить 528,2 на 100 000 населення, що на 1,8% вище епідемічного порога.

За матеріалами сайту «Новий Час»

 

У Маріуполі запустили тролейбус в популярному напрямку

Електротранспорт почав курсувати в Маріуполі у напрямку до автостанції, жд вокзалу, центру міста і популярним торговим центрам, передає Donbass.live.

У міськраді повідомили про введення двох нових маршрутів.

Тролейбус № 5 починає свій маршрут від Порт-Сіті, їде по вулиці Купріна, згортає на проспект Миру і їде до Драм театру, де повертає до кінцевої зупинки - "ЖД вокзал".

Тролейбус № 12 також відправляється від Порт-Сіті, їде по Купріна до Миру, де згортає і слід до проспекту Металургів. По ньому тролейбус слід до проспекту Нікольського, де робить останній поворот і слід до кінцевої - "Кальміуський ринок".

Нові маршрути -ще один спосіб дістатися по вулиці Купріна до ринку Азовський, АС-2, Епіцентру, OBI, Сільпо, меблевого гіпермаркету і колишнього "Амстора", де розташувалися всі великі супермаркети електроніки: Фокстрот, Ельдорадо, Comfy.

Вулиця Купріна популярна серед автолюбителів, тепер шопінг і розваги з мінімальною затратою часу на дорогу можуть дозволити собі і ті, хто вважає за краще користуватися громадським транспортом.

За матеріалами сайту Donbass.live