портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Карантин зимових канікул» в Україні: очільник МОЗ розповів про обмеження та очікування

Опубліковано 10 грудня 2020 року, 13:55

Міністерство охорони здоров’я рекомендує всім установам та організаціям, які мають таку можливість, на період з 8 до 24 січня перейти на дистанційний режим роботи. Про це міністр  охорони здоров’я Максим Степанов повідомив на брифінгу 10 грудня. 

 Вчора уряд за ініціативою МОЗ прийняв рішення про продовження карантину до 28 лютого 2021 року з обмеженнями, які відповідають «помаранчевому» рівню епідемічної небезпеки та деякими змінами. Зокрема, з 1 січня буде продовжено роботу закладів громадського харчування до 23 години (зараз до 22:00) із забороною розрахункових операцій після 22:00. В Новорічну ніч кафе, барам, ресторанам буде дозволено працювати до 1 години ночі.

Водночас на період з 00:00 годин 8 січня до 00:00 годин 25 січня буде запроваджено посилені карантинні обмеження. Зокрема, буде обмежено роботу: закладів громадського харчування (крім адресної доставки замовлень та замовлень навинос), розважальних закладів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, закладів культури і проведення культурних масових заходів, спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів, проведення масових заходів, крім організації гірськолижного дозвілля (без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв). Також буде обмежено діяльність непродовольчих ринків, відвідування закладів освіти, крім дитсадків.

Посилений карантин не передбачає обмеження роботи громадського транспорту — як міського, так і міжміського сполучення. Дозволяється організація «новорічних ялинок» без концертів, проведення офіційних спортивних заходів без глядачів, робота закладів торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами. Передбачається, що працюватимуть АЗС, фінансові установи, оператори поштового зв’язку, а також заклади медичної практики, ветеринарної практики, заклади з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів. Перукарні та салони краси можуть працювати виключно за попереднім записом.

Очікується, що запровадження посиленого карантину та його дотримання дозволить знизити до 50% кількість нових випадків інфікування COVID-19. Для прикладу: в європейських країнах завдяки дії повного локдауну, яким встановлюється комендантська година, обмежено пересування громадян, за три тижні спостерігається зменшення до 80% кількості нових випадків захворювання. Очільник МОЗ закликав громадян дотримуватись встановлених правил, аби обмеження дали максимальний ефект.

 Необхідність посилення карантинних обмежень пов’язана з декількома факторами. Так, незважаючи на певну стабілізацію ситуації в країні щодо розповсюдження коронавірусної хвороби, кількість нових випадків інфікування залишається достатньо великою. Вітчизняна медична система працює в напруженому режимі. Крім цього, не виключається певний спалах захворюваності після новорічних свят. Водночас наприкінці січня в країні традиційно фіксується пікове зростання захворювання на грип. Посилений карантин дозволить зменшити контактування між людьми, і, як результат, знизити кількість хворих та розвантажити медичну систему.