портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Мешканців Донеччини закликають долучатись до програми патронатних вихователів

Опубліковано 02 жовтня 2020 року, 13:43

Лише п’ять сімей у Донецькій області беруть участь у державній програмі патронатних вихователів, покликаній забезпечити виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ях. Про це повідомила начальник служби у справах дітей Донецької облдержадміністрації Наталія Тимофеєва під час робочої наради, яка пройшла 2 жовтня під головуванням заступника голови Донецької ОДА Юлії Костюніної та за участі представників органів місцевого самоврядування.

Наталія Тимофеєва розповіла, що патронат – це професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію в сім’ї патронатного вихователя дитини, яка перебуває в складних життєвих обставинах, та одночасне надання спеціалістами інтенсивних підтримуючих послуг їх батькам для вирішення проблем, які призвели до розлучення з дитиною. Патронат є альтернативою влаштуванню дітей до закладів інституційного догляду, а саме до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. На даний момент у області працює 6 подібних центрів, і така кількість не може у повній мірі забезпечити потребу в наданні соціально-реабілітаційних послуг дітям.

«На сьогодні в області створено п’ять сімей патронатних вихователів: дві - у місті Маріуполь, по одній -  у Мирнограді та Бахмуті, одна - у Ясинуватському районі. Пропри те, що у інших містах наразі готуються документи для організації патронатних сімей, їх кількість у області залишається вкрай недостатньою. Звертаю увагу, що до 31 грудня 2026 року послуга патронатного виховання фінансується за рахунок державного бюджету. Розмір соціальної допомоги складає 2,5 прожиткові мінімуми для дітей відповідно до віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткові мінімуми. Розмір грошового забезпечення патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Містам і районам, об’єднаним територіальним громадам необхідно ще раз проаналізувати потреби в організації патронату і вжити усіх необхідних заходів для створення достатньої кількості патронатних сімей. Попри те, що усиновлення залишається пріоритетним напрямком нашої спільної роботи, я закликаю звернути увагу усіх на розвиток патронатних сімей», - наголосила вона.

Юлія Костюніна зауважила, що органи місцевого самоврядування завжди можуть розраховувати на підтримку обласної влади, особливо у питанні сімейного виховання дітей.