портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Молодь Донеччини відвідала Кам’янець-Подільський та Київ

Опубліковано 12 лютого 2019 року, 11:10 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання

4-9 лютого 2019 року 25 представників громадських організацій, молодіжних центрів та структурних підрозділів у справах сім’ї та молоді Донецької області відвідали з робочим візитом Кам’янець-Подільський та Київ у рамках проекту з розвитку участі молоді в прийнятті рішень який реалізовується ГО Платформа Ініціатив "Теплиця" у партнерстві з UNICEF Ukraine в рамках програми «Посилення життєстійкості та підвищення громадської активності підлітків і молоді у східній Україні», за фінансової підтримки Європейського Союзу

Перша частина поїздки проходила у Кам'яньці-Подільскому, що являється - молодіжною столицею 2019 року. Після спілкування з представниками молодіжної ради міста та міської влади зрозуміло чому. Це приклад справжньої співпраці та порозуміння. Як зазначив заступник міського голови Вадим Савчук: "За гроші всі хороші, а ви спробуйте без грошей. І перемога у конкурсі на молодіжну столицю, це перемога всіх людей, що об'єдналися заради результату, а саме молоді, міського голови та департаментів міської ради". 

Насправді, молодь міста спільно із місцевою владою творить круті речі: влада відкрита до ініціативи молоді, а молодь активно допомагає змінити місто накраще. Молодіжна рада проводить засідання щотижнево, приймає рішення і втілює їх у життя. Відділ у справах сім'ї молоді та спорту, який очолює Лілія Шкира - 26-річна дівчина, що із задоволенням бере участь у цих ініціативах та по-справжньому любить те, що вона робить, допомагає донести ці рішення до голови міста, а голова спільно із своєю командою відкриті для молоді і хоча бюджет на реалізацію молодіжної політики зовсім невеликий влада задіє усі доступні ресурси - приміщення, обладнання, комунікація з бізнесом та громадськими активістами.

Представники Донецької області мали нагоду поділитися своїми напрацюваннями з кам'янчанами. Практики презентували ГО "Платформа ініціатив "Теплиця"", "Культурні хулігани Торецьк", "Заходи". Було презентовано проект "Гідна країна для гідних людей". Своє щире захоплення роботою, що проводиться у Донецькій області, висловили представники молодіжної ради Кам'янця: "Ви дійсно робите вражаючи речі, а з оглядом на ситуацію, ви - дійсно круті!" "Глядячи на вас, я розумію, що Україна єдина. І не треба писати Схід і Захід, бо то всього лиш схід та захід однієї єдиної країни"! 

Друга частина поїздки проходила у м. Київ. Учасники відвідали з екскурсією Кабінет Міністрів України, де особливо вразив бренд, розроблений Міністерством інформаційної політики - Ukraine Now, який підкорив серця іноземних експертів. 'Єдиний голос' - це про креатив, про комунікацію, неймовірні ідеї та поштовх до розвитку.

Донеччани мали зустріч із заступником Мінмолодьспорту Олександром Яремою. Під час зустрічі молодь Донеччини мала можливість дізнатися коротко, але змістовно про роботу міністерства, проекти, які впроваджуються та поспілкуватися щодо різних проблем які є в Донеччині, та як можна вплинути на них, та на їх вирішення. 

Олена Шевчук голова громадської організації «Культурні хулігани Торецьк» розповіла заступнику міністра про свій проект «Культ-парк» та запропонувала в рамках роботи в ВП НМРУ Донецької області та молодіжної ради Донецької області дослідити проблематику молодіжної політики в прифронтових містах і можливо попрацювати разом з молоддю з прифронтових міст над пропозиціями до ДонОДА та Міністерства молоді та спорту щодо розвитку або створення спеціальних програм.

Були відвідини «Urbanspace500» першого київського закладу, що займається соціальним бізнесом, де молодь зустрілася з одним із засновників Валентином Десятником, що координує роботу закладу. Валентин відкрита, талановита та завзята людина, що горить своєю справою. Він дуже яскраво та з гумором презентував «Urbanspace500», провів екскурсію та надихнув нас на подальшу роботу. 

А потім був дводенний «брейн-шторм» на стратегічній сесії з обговорення пропозицій до Стратегії державної політики в молодіжній сфері до 2030 року. Захід організувала Національна молодіжна рада України за підтримки фонду ООН «ЮНІСЕФ» в приміщенні прес-центру Київської міської ради. 

Україна має чітку стратегію по розвитку молодіжної політики. Більше того, запланована стратегія 2016-2020 вже добігає до кінця, і має позитивні результати. За ці роки вдалося ініціювати створення розвиненої молодіжної інфраструктури та почати процес залучення молоді до прийняті рішень на рівні місцевої влади. Також вдалося створити багато напрацювань в різних напрямках, що дасть потужний старт новій стратегічній програмі, котру планують провести впродовж наступних 10 років –про це говорили з Олександром Яремою, заступником Мінмолодьспорту.

Один з пунктів програми зустрічі - це доповіді представників молодіжних рад з Німеччини, Швейцарії та Данії. Цікаво, що в Данії в молодіжних радах присутня молодь, що представляє майже всі суспільні сфери - релігійні, політичні, культурні, національні та громадські. В Швейцарії молодіжні ради мають вплив більше на місцевому рівні, через чітку децентралізацію влади. В різних регіонах буде різний ступінь впливу і розвитку молодіжної політики. Представник Німеччини, докладно розповів про молодіжний паспорт та «волонтерські часи». 

«Молодь - це величезний ресурс». Щоб з ним взаємодіяти потрібна працююча Молодіжна рада та відкритість обох сторін. Бо дуже часто ми стикаємось з формальними громадськими або молодіжними радами, які є тільки на папері.