портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині активно впроваджується система безпечності харчових продуктів

Опубліковано 05 лютого 2021 року, 13:33

Система безпечності харчових продуктів (НАССР) впроваджена у 283 закладах загальної середньої освіти Донецької області та 20 школах-інтернатах обласної комунальної власності.

У 2020-2021 навчальному році в області функціонує 539 закладів дошкільної освіти  (46,3 тис. вихованців), 507 денних закладів загальної середньої освіти (166,5 тис. дітей). Крім того, 2,6 тис. дітей здобувають освіту дистанційно.

У 2020-2021 навчальному році усіма видами харчування в закладах загальної середньої освіти області охоплено 160,3 тис. учнів (1 - 11 класи), що складає 96% від загальної кількості учнів. Гарячим харчуванням охоплено 117,6 тис. учнів - 70% від загальної кількості школярів.

За ініціативи першої леді України Олени Зеленської впроваджується багато змін щодо покращення якості харчування учнів у закладах загальної середньої освіти. На сьогодні в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування.

З метою покращення якості харчування в дитячих закладах в області розроблено та реалізується Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти Донецької області на 2019-2022 роки. Регіональний план розроблений облдержадміністрацією спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області.

У зв’язку з прийняттям нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти та поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 SARS-CoV-2, вимогами реформи шкільного харчування будуть внесенні зміни до Регіонального плану заходів.

Метою Регіонального плану заходів є забезпечення належних умов для якісного і безпечного харчування дітей у закладах освіти, формування культури здорового харчування в учнів.

На сьогодні в закладах освіти активно впроваджується постійно діючи процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Це метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. В закладах освіти контроль безпеки харчування дуже важливий.

Наразі система НАССР впроваджена у 283 (58%) закладах загальної середньої освіти та 20 школах-інтернатах обласної комунальної власності.

У 2020 році Кабінетом Міністрів України виділено на оновлення обладнання для їдалень (харчоблоків) для Донецькій області 16326,3 тис. грн з державного бюджету на умовах співфінансування з місцевого бюджету від 5% до 30%. Для 60 закладів загальної середньої освіти завдяки виділеним коштам закуплено оновлене обладнання в їдалені (харчоблоки).

У 2020 році для покращення умов харчування в закладах освіти обласної комунальної власності з обласного бюджету виділено та реалізовано 21 208  тис. грн (поточний ремонт харчоблоків, придбання обладнання, інвентарю для їдалень (харчоблоків).

Крім того, з 2016-2020 року капітально відремонтовано за рахунок обласного бюджету 26 їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти. Усі приміщення оснащені сучасним обладнанням. 

Облдержадміністрацією спільно з Держпродспоживслужбою забезпечено систематичне проведення навчання представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, персоналу, який задіяний в організації харчування в закладах освіти, щодо безумовного дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), а також про застосування методичних рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації, харчування в закладах освіти.

У листопаді 2020 року з метою покращення якості харчування в області здійснено онлайн-опитування батьків щодо якості харчування дітей у закладах загальної середньої освіти.

В опитуванні взяли участь 10 144 респонденти, діти яких здобувають освіту з 1 по 11 клас. Найбільш активними виявилися батьки учнів 1 – 6 класів (7065 тис. осіб – 69,6% від загальної кількості). За оцінкою батьків, харчування в області в закладах загальної середньої освіти організовано задовільно – 34,7%, добре – 32,2%, незадовільно –19%, не змогли відповісти – 15,2%. Відповідність шкільної їдальні санітарно-гігієнічним вимогам  визнають – 72%. На думку батьків, з метою удосконалення системи харчування дітей у закладах загальної середньої освіти необхідно збільшити можливість вибору (50,7%), покращити смак, якість та подачу страв.

Також департаментом освіти і науки облдержадміністрації розроблені поради здорового харчування для дітей та батьків учнів закладів загальної середньої освіти.

В області проводиться постійна інформаційно-роз’яснювальна робота з педагогами, батьками учнів, вихованців, а також персоналом шкільних їдалень, постачальниками послуг з організації харчування щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування, формування культури харчування, впровадження в закладах освіти нових стандартів харчування.