портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині оголошено ще один заказник

Опубліковано 25 березня 2019 року, 12:20 , Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації

З метою збереження цінних та типових природних комплексів, 15 березня 2019 року головою Донецької облдержадміністрації, керівником обласної військово-цивільної адміністрації підписано розпорядження  № 280/5-19 «Про оголошення ботанічного заказника місцевого значення «Старомлинівський» на території Великоновосілківського району», загальною площею 236,0 га земель запасу державної власності сільськогосподарського призначення Старомлинівської сільської ради Великоновосілківського району без вилучення земель. Це ще один природно-заповідний об’єкт оголошений в 2019 році на території Донецької області.

Ця природна територія межує на заході із селом Володине, на сході із селом Старомлинівка, на півдні із Запорізькою областю та є частиною великої балки, яка впадає в долину річки Мокрі Яли. На схилах балки розташований цілинний типчаково-ковиловий степ, який в нижній частині деградований з причин надмірного випасання, а на вище розташованих ділянках рослинний покрив мало пошкоджений і має багате степове різноманіття: асоціації берізки лінійнолистої, костриці несправжньодалматської, кринітарії волохатої, полину Маршаллова, ковили волосистої занесеної до Червоної книги України. Часто зустрічаються белевалія сарматська, маренка сіроплода, яка охороняється на обласному рівні.

Фауна ділянки представлена видами, типовими для степу, в тому числі занесеними до додатків Бернської конвенції: ящірка прудка, канюк звичайний, плиска жовта та біла, сорокопуди тереновий та чорнолобий, трав’янка звичайна, коноплянка, махаон (занесено до Червоної книги України) тощо.

На сьогодні на території Донецької області обліковуються 150 об’єктів природно-заповідного фонду, загальною площею 97 593,6228 га.