портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині провели індексацію пенсій

Опубліковано 06 травня 2020 року, 16:11 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Станом на 1 травня 2020 року проведено перерахунок пенсій. Про це на брифінгу з протидії коронавірусу повідомила начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад.

За її словами, така процедура здійснена відповідно до ст. 42 Закону України «Про загально обов’язкове державне пенсійне страхування». Перерахунок полягав у збільшенні показника середньої заробітної плати по Україні, який індексувався на показник 1,11, тобто відбулось збільшення показника середньої заробітної плати по Україні, який брав участь у призначенні або останньому перерахунку пенсій у відповідності до діючого законодавства.

Таким чином, якщо при нарахуванні або перерахунку пенсії застосовувалась середня заробітна плата 4404 грн, то після її індексації вона становила 4888 грн 83 коп. Розмір підвищення є різним, бо при індексації враховується тривалість особистого страхового стажу та показник індивідуальної заробітної плати.

«Перерахунку підлягали всі пенсійні справи, але підвищення відбулось для 680,7 тис. осіб. Його середній розмір становив 383 грн 09 коп. По тим пенсійним виплатам, де розмір підвищення склав менше 100 грн, передбачено додавання коштів, тож мінімальний розмір підвищення з урахуванням цього додавання становить 100 грн», – зазначила Наталія Рад.

Вона також додала, якщо ті пенсії, які призначені за спеціальними законами («Про державну службу», «Про банки і банківську діяльність» «Про місцеве самоврядування» та ін.), є нижчими, ніж ті, що розраховані на умовах Закону «Про загально обов’язкове державне пенсійне страхування», то автоматично ця пенсійна виплата переводиться на норми відповідно до цього закону. Таких пенсійних виплат після перерахунку налічується 600 справ.

Станом на 1 травня в управліннях Пенсійного фонду області нараховується на обліку 1,2 млн пенсіонерів, з яких 527 тис. – внутрішньо переміщені особи. Фактичними отримувачами пенсійних виплат є 826,7 осіб, у т. ч. 279 тис. ВПО. Управліннями Пенсійного фонду нарахування, перерахунки пенсійних виплат здійснюється в повному обсязі у передбачені законом терміни. Виплата пенсії забезпечується відповідно до затверджених графіків у встановлені законодавством терміни, тобто з 4 по 5 число кожного місяця.