портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині вшанували пам’ять українців-жертв примусової депортації

Опубліковано 12 вересня 2020 року, 12:22

День пам’яті українців - жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках відзначили сьогодні у селищі Сонячне Волноваського району. 

Для мешканців села провели зустрічі зі свідками тих подій, майстер-класи та показ фільму про депортованих українців «Евакуйовані назавжди». 

У режимі відеозв'язку до заходу долучились польська журналістка, публіцист Ізабелла Хруслінська та голова об’єднання українців у Польщі Петро Тима.

Від голови Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка мешканцям села були вручені подарунки.

У 1951 році до села Сонячне було примусово переселено 115 сімей – 528 осіб із Закерзоння. «Переселенці» намагались призвичаїтись до іншої культури, мови, клімату, прийняти побут та традиції. Донеччина ж отримала нових мешканців у своїх понівечених від війни селах, навички та знання. 

Загалом примусове переселення призвело до руйнування історичних, матеріальних, моральних та культурних цінностей Закерзоння та поставило під загрозу знищення цілої етнографічної групи українського народу.

Нагадаємо, 9 вересня 1944 року в Любліні комуністичні уряди Радянського Союзу та Польщі уклали «Угоду між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР», яка передбачала повне звільнення територій, які відходили до Польщі, від українців і переселення етнічних поляків і євреїв – з України до Польщі. Ці території згодом отримали неофіційну назву – Закерзоння.